Főoldal film Szerb nevezés a dokumentumfilmek Oscarjára Lajkó Félix zenéjével (MTI)

Szerb nevezés a dokumentumfilmek Oscarjára Lajkó Félix zenéjével (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. augusztus 13. - Oscar-díjra nevezte Szerbia a Második találkozás (Drugi susret) című dokumentumfilmet, amelynek zenéjét Lajkó Félix szerezte, és egyik főhőse szintén vajdasági magyar.
A Zeljko Mitrovic által rendezett dokumentumfilm tavaly készült, 2012 októberében vetítették New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben, és az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is - tájékoztatta a produkció menedzsere, Horváth László kedden az MTI-t.
A film két katona igaz történetét mutatja be: előbb ellenségként találkoztak, később azonban barátokká váltak. A székelykevei Dani Zoltán a Jugoszláv Hadsereg légvédelmének tisztje volt 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, a szlovén származású Dale Zelko pedig az amerikai hadsereg pilótája. F-117-es lopakodóját a Dani által vezetett egység lőtte le a Vajdaság felett. A pilóta kapitulált, Zelko hét órán át bujkált, amíg társai kimentették.
A két férfi évek múltán találkozott egymással, barátsággá növő kapcsolatuk ma is tart. A történetük alapján készített film rendezője, Zeljko Mitrovic Lajkó Félixet kérte fel a kísérőzene elkészítésére.
Az Egyesült Államok leghíresebb filmes megmérettetésén, az Oscar-díjon az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki január végén a jelölteket, kategóriánként általában öt filmet, amelyek végül a legjobbnak járó trófeáért versenyre kelhetnek. A legjobb film jelöltjeinek száma 5 és 10 közt lehet, de csak az a film kaphat jelölést, amelyet a szavazók legalább 5 százaléka első helyen választ.
A jelöltek listáját 2014. január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat március 2-án adják át - immár 86. alkalommal - a Los Angeles-i Dolby Színházban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 182 vendég böngészi