Főoldal muzsika Szombaton kezdődik a gödöllői hárfafesztivál (MTI)

Szombaton kezdődik a gödöllői hárfafesztivál (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. október 4. - Magyar mű bemutatójával, Fekete Gyula Angus álma című darabjával kezdődik szombaton a gödöllői Királyi Kastélyban a 15. Nemzetközi Hárfafesztivál. Az évforduló alkalmából színes és viszonylag hosszú sorozatot tervezett Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító vezetője, aki november 1-jétől átveszi a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektori tisztét.
"Valami újat létrehozni nagy dolog, de elérni egy ilyen csúcsot, mint amilyet most a hárfafesztivál képvisel, nehéz, a színvonalat fenntartani még nehezebb. Gondoskodni a finanszírozásról és arról, hogy ne legyen egyhangú, komoly munkát igényel. Az ötödik, a tizedik és a tizenötödik fesztivál egy kicsit mindig hosszabb: idén október 13-án zárul. Tehát két hétvégét foglal magába és a hétköznapokon is lesznek hárfás események, így emlékezünk meg a jeles állomásokról" - hangsúlyozta Vigh Andrea az MTI-nek.
A klasszikus hárfa határozza meg a fesztivál arculatát, de minden évben megmutatják a hangszer más-más arcát. Idén például a kelta hárfa napját rendezik meg. Kiállítással, hangszerbemutatóval kezdenek, majd e hárfán tanuló iskolások és növendék együttesek játszanak, ezután előadás hangzik el az ősi kelta hárfa történetéről és mai reneszánszáról, este pedig a hangszer kiválósága, Nikolaz Cadoret játszik.
Vigh Andrea elmondta, hogy a nyitó koncert - amelyen ő is pódiumra lép - a sokrétű programszerkesztést tükrözi, mert a 20. századi klasszikusok - Debussy, Fauré, Ravel - művei után a fesztivál számára komponált új darab hangzik el. Fekete Gyula egy ír mesét dolgozott fel Angus álma címmel, a próbák alapján azt állíthatja, hogy a kompozíció "sikerre van ítélve".
Több visszatérő vendég érkezik, például Marielle Nordmann, aki már az első fesztiválon is játszott. "Hogy őt se unjuk meg, ezúttal egy izgalmas latinos programot mutat be Eduardo Garcia bandoneón játékossal. Őt egy +ifjú titán+ követi, a párizsi nemzeti opera szólóhárfása, Emmanulel Seysson, aki maga is készít operarészletekből virtuóz átiratokat, ahogy valaha Liszt Ferenc tette" - sorolta a fellépőket a főszervező.
A walesi Cartin Finch sem először muzsikál Gödöllőn, most új oldaláról mutatkozik be: szólóestje után a 13-i gálakoncerten saját hárfaversenyét adja elő. Cartin Finch otóber 14-én a Zeneakadémián mesterkurzust is tart.
Fontosnak tartja még Vigh Andrea a fiatalok estjét, amely nem Gödöllőn, hanem a Régi Zeneakadémián hangzik el. A hazai jeles előadók közül két nemzedék képviselője is pódiumra lép: Maros Éva és a doktoriskolát most befejező Razvaljajeva Anasztázia.
A gödöllői fesztivál olyan rangra tett szert Japántól Venezueláig a nagyvilágban, hogy rengetegen keresik meg Vigh Andreát, jönnének fellépni. A hárfás világ sztárjai közül pedig az első szóra igent mondanak a felkérésére.
Vigh Andrea november 1-jétől veszi át a Zeneakadémia rektori tisztét. "November elsejéig Batta András tölti be a posztot, akinek a munkáját három éve segítem helyettesként. Korábban is együttműködtünk, régi a kapcsolatunk, hiszen a növendéke voltam a Zeneakadémián. Azt érzem irányából is, hogy kormánybiztosként támogatni fogja az akadémiát, ez egyébként egyik fő feladata. A jól működő Wesselényi utcai épülettel és a Liszt Ferenc téri épület október 22-i megnyitásával irigylésre méltó infrastruktúra áll rendelkezésünkre. Szívügyünknek tekintem a nagyterem Voigt orgonájának rekonstrukcióját, ami még legalább két évnyi munka" - beszélt jövőbeni elképzeléseiről a leendő rektor.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 363 vendég böngészi