Főoldal muzsika A Magyar Zenei Tanács aggódik a csúcsintézmény létrehozásának terve miatt (MTI)

A Magyar Zenei Tanács aggódik a csúcsintézmény létrehozásának terve miatt (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2014. január 31. - Aggódik a zenei csúcsintézmény létrehozásának terve miatt a Magyar Zenei Tanács (MZT), amelynek elnöksége nyílt levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez az ügyben.
"A magyar zenei élet évszázados múltú struktúrájáért és egészséges egyensúlyáért aggódva, értetlenül és aggodalommal figyeljük a sajtóhíreket, amelyek szerint létezik egy terv a három legjelentősebb hazai komolyzenei és operai játszóhelyet üzemeltető intézmény (Operaház, Művészetek Palotája, Zeneakadémia), valamint a Filharmónia Magyarország egyetlen csúcsszerv alá rendelésére, és ezt a szervet közvetlen szakmai és gazdasági irányítási jogokkal ruháznák fel" - fogalmaz a Magyar Zenei Tanács elnöksége.
"Ha a hírek igazak, valamennyi jelentősebb budapesti koncerthelyszín - amely intézmények a hazai zenei élet szereplőinek partnerei és megrendelői is egyben - egyetlen csúcsintézmény közvetlen és teljes körű irányítása alá kerülne, kiszolgáltatott helyzetbe hozva ezzel a hazai előadóművészeket és együtteseket egyaránt" - írja a 33 zenei egyesületet, 6 egyéni tagot és 12 társult intézményt tömörítő tanács elnöksége.
Az MZT szerint a lépés és annak áttételes hatásai gyakorlatilag megszüntetnék az egészséges és a művészi élet számára létfontosságú diverzitást, amely a nyugati demokráciák egyik alapvető értéke, és amely a rendszerváltozás egyik legfontosabb vívmánya volt. "Egy ilyen elképzelésre nem látunk releváns példát sehol a fejlett világban és nem látjuk költséghatékonysági előnyét sem. Ugyanakkor biztosra vesszük, hogy a művészeti és gazdasági irányítás ilyen példa nélküli központosítása rövid idő alatt a művészi alkotói szabadság és lehetőségek jelentős beszűkülését okozná - aminek zenei tradícióink, a hazai közönség és muzsikusaink egyaránt kárát látnák" - olvasható a levélben.
A Magyar Zenei Tanács arra kéri a döntéshozókat, hogy mielőbb nyugtassák meg a hazai muzsikus-társadalmat, hogy a fenti terv megvalósulásától és annak beláthatatlan következményeitől nem kell tartaniuk és egyben kérik, hogy stratégiai elképzeléseiket osszák meg a szakmai szervezetekkel. "Bár a döntések joga és felelőssége a döntéshozóké, hisszük, hogy a magyar zene jövője olyan közös ügy, amelyről nem szabad és nem érdemes zárt ajtók mögött, a minimális szakmai konzultációt is mellőzve dönteni. Ennek jegyében
felajánljuk konzultációs készségünket a döntéshozásban illetékes állami szerveknek" - fogalmaz az elnökség.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 87 vendég böngészi