Főoldal muzsika Hétfőn kezdődik a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden (MTI)

Hétfőn kezdődik a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Szeged, 2014. március 23. - Hétfőn kezdődik a zongora szakos hallgatók és az ifjú művészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden – tájékoztatták a szervezők.
A Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának korábbi dékánja, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész által több mint egy évtizede életre hívott versenyt hagyományosan kétévente, Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendezik meg.
A verseny célja a tehetséggondozás, hiszen a helyezettek, díjazottak fellépési lehetőségeket is kapnak a zeneművészeti karon, illetve a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjein. Hagyomány, hogy a legjobbak Bartók Béla szülővárosában Nagyszentmiklóson, a Nákó-kastélyban is megmutathatják művészetüket, virtuozitásukat.
A Bartók-zongoraverseny évről-évre egyre ismertebbé válik. A korábbi években a magyar résztvevők mellett Chiléből, Kínából, Koreából, Japánból, Angliából, Olaszországból, Izraelből, valamint a környező államokból érkeztek művészek Szegedre.
Az idei versenyen húsz, 1979. után született magyar és külföldi zongorista vesz részt. Az indulók a háromfordulós megméretetésen a Bartók-művek mellett olyan komponisták szerzeményeit - Scarlatti szonátáit, Debussy, Chopin, Liszt alkotásait, Mozart zongoraversenyeit – adják elő, amelyeket maga Bartók Béla is szívesen műsorra tűzött.
Az elődöntőben és a középdöntőben szóló művek, köztük Tóth Péter kifejezetten erre az alkalomra íródott Hangnem nélküli keringője csendülnek föl. A döntőben pedig Liszt, Bartók- és Mozart-versenyművek hangzanak el a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetését március 29-én rendezik, a díjazottak pedig másnap Nagyszentmiklóson, adnak gálahangversenyt.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 160 vendég böngészi