Főoldal muzsika Svéd kórus nyerte az Európa-nagydíjat Debrecenben (MTI)

Svéd kórus nyerte az Európa-nagydíjat Debrecenben (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Debrecen, 2014. március 24. - A svéd St. Jacobs Ungdomskör kórus nyerte a XXVI. Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért folyó versenyt Debrecenben - közölte a szervező hétfőn az MTI-vel.
Kerekes Sándor, a Főnix Kft. kommunikációs vezetője elmondta: a világ egyik legrangosabb és legnehezebb kórusversenyét tartották a hétvégén Debrecenben. A XXVI. Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért idén négy kórus küzdött, két svéd, egy ír és egy Puerto Ricó-i. A kórusok egymást követően léptek fel és adták elő a héttagú nemzetközi zsűri és a nagyközönség előtt 25-30 perces produkciójukat.
Idén a 3000 euró pénzjutalommal is járó nagydíjat a stockholmi katedrálisban, illetve a St. Jacob-templomban éneklő St. Jacobs Ungdomskör nyerte. Az együttes ifjúsági kórus, tagjai 20 és 29 év közötti fiatalok. 2007 őszén alakultak Stockholm Storstadsprojekt programjának keretében, amelynek célja az volt, hogy a stockholmi katedrális minél több fiatalt tudjon bevonni a kóruséneklésbe. Még abban az évben, november 17-én megtartották első koncertjüket. A kórus Mikael Wedar vezetésével 2013 novemberében indult a tolosai (Baszkföld) kórusversenyen. A megszerezhető öt díjból a St. Jacobs mind az ötöt megnyerte, és kivívta a jogot, hogy részt vehessen a Kórusmuzsika Európai Nagydíja versenyen 2014-ben Debrecenben - ismertette Kerekes Sándor.
Kórusversenyéről híres hat európai város, Arezzo, Debrecen, Gorizia, Tolosa, Tours és Várna tömörült szövetségbe, hogy évente változó helyszínen rendezzék meg a rangos eseményt. Az első nagydíjért 1989-ben az olaszországi Arezzóban énekelhettek a világ legjobbjai.
Az idén csak négy résztvevője volt a nagydíjas versenynek, mert tavaly Várna gazdasági okokból visszalépett a rendezéstől, a debreceni Bartók Béla Kórusversenyt pedig minden második évben rendezik meg, legutóbb 2012-ben.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 79 vendég böngészi