Főoldal muzsika Bach Máté-passióját adja elő Ton Koopman régizenei együttese a Müpában (MTI)

Bach Máté-passióját adja elő Ton Koopman régizenei együttese a Müpában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. április 14. - J. S. Bach Máté-passió című oratorikus művét adja elő Ton Koopman és együttese, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus a Művészetek Palotájában nagyszerdán.
A karmester, csembalista és orgonista Koopman barokkszakértőnek, ezen belül is Bach kiváló ismerőjének, a historikus zenei mozgalom egyik kiemelkedő képviselőjének számít. "Mozart halálánál húzom meg a vonalat" - foglalta egyszer össze érdeklődésének határát.
A holland muzsikus két lépcsőben alapította meg együttesét: az 1979-ben létrehozott zenekar 1992-ben egészült ki a kórussal. Több évtizedes működésük során olyan neves koncerttermekben léptek fel, mint az amszterdami Concertgebouw, a londoni Barbican Centre, a bécsi Konzerthaus, a New York-i Lincoln Center és a tokiói Metropolitan Art Space.
Az idén 70. születésnapját ünneplő Koopman egyik legnagyobb teljesítménye Bach összes kantátájának 2005-ben lezárult lemezfelvétele volt. Rögzítette mások mellett a német komponista valamennyi orgonaművét, valamint a Máté- és a János-passiót is, de foglalkozott Mozarttal, Vivaldival, Händellel és a kevésbé ismert, de Bachra nagy hatást kifejtő Dieterich Buxtehudéval is.
A szerdai hangversenyen neves szólisták - Hana Blazikova (szoprán), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Jörg Dürmüller (tenor), Klaus Mertens (basszus) és Falko Hönisch (basszus) - mellett fellép a Bubnó Tamás vezette Budapesti Énekes Iskola is.
A koncert előtt Húsvét a zenében címmel műhelybeszélgetést rendeznek a Művészetek Palotájában Fenyő Gábor vezetésével.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 107 vendég böngészi