Főoldal muzsika A Richard Strauss-jubileum alkalmából koncertezik a Nemzeti Filharmonikusok (MTI)

A Richard Strauss-jubileum alkalmából koncertezik a Nemzeti Filharmonikusok (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. április 29. - Richard Strauss születésének 150. évfordulója alkalmából ad hangversenyt a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában május 3-án, szombaton.
A zenekar a német komponista két keveset játszott művét, Aus Italien (Itáliából) című szimfonikus költeményét és Az úrhatnám polgár című szvitjét szólaltatja meg Kocsis Zoltán vezényletével, Kelemen Barnabás (hegedű) és Bizják Dóra (zongora) szólójával.
Az Itáliából című szimfonikus költemény az első Strauss e műfajban írt alkotásai közül, maga a szerző forradalmian újnak tartotta. Olaszországi élményei nyomán komponálta 1886-ban; szimfonikus fantáziának nevezte, és részletes programot is mellékelt hozzá. Érdekesség, hogy nápolyi népdal gyanánt használta fel benne a híres Funiculi, Funicula kezdetű slágert, de a dal szerzője, Luigi Denza később beperelte Strausst, és meg is nyerte a pert - olvasható a műsorajánlóban (www.mupa.hu).
Az úrhatnám polgár Moliere 1670-ben írott színműve, melyet Strauss szövegírója, Hugo von Hofmannsthal újra kívánt írni. Ehhez kért zenét Strausstól, aki ennek megfelelően igazi neoklasszikus muzsikát adott ki a keze közül 1917-ben. A kísérőzene kilenc tételében a 17-18. századi barokk zenét parafrazeálja, írja meg újra 20. századi szemmel és füllel, sőt a Moliere-színműhöz szintén zenét írt francia királyi zeneszerző, Jean-Baptiste Lully zenéjéből is merít.
A Nemzeti Filharmonikusok programjukat a Művészetek Palotáján kívül május 4-én Székesfehérváron, május 6-án Veszprémben és május 8-án Nagykanizsán is előadják - derül ki a zenekar keddi közleményéből.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 150 vendég böngészi