Főoldal muzsika Durkó Zsolt Jelenések könyve-oratóriumával zárja az évadot a Nemzeti Filharmonikusok (MTI)

Durkó Zsolt Jelenések könyve-oratóriumával zárja az évadot a Nemzeti Filharmonikusok (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. május 12. - A 80 éve született zeneszerző, Durkó Zsolt utolsó kompozícióját, A Jelenések könyvének margójára című oratóriumot tűzte műsorra az idei évad zárókoncertjén a Nemzeti Filharmonikusok. Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója szerint a mindössze félórás művet sűrített drámaiság és rendkívüli hatás jellemzi.
Az 1996 áprilisában befejezett művet a Rádiózenekar partnereként a Nemzeti Énekkar mutatta be elsőként 1997 júniusában, az előadásból lemez is készült. "Durkó nem sokkal a bemutató előtt halt meg, már a próbákon sem lehetett jelen. A dirigens, Ligeti András ugyanakkor szerencsére még sokat konzultálhatott vele" - idézte fel Antal Mátyás. Az oratóriumot másodszor 2002-ben hallhatta a hazai közönség, ugyancsak a Nemzeti Énekkartól, Lionel Friend angol karmester vezényletével, a május 15-i, csütörtöki koncert így a darab harmadik előadása lesz.
"Vannak ugyan emlékeink a 2002-es előadásról, de egy ilyen nehéz darabot mindig nulláról kell újratanulni. Segítséget jelent, hogy Durkó mindhárom oratóriumát - A Jelenések könyvének margójára mellett az 1972-es Halotti beszédet és az 1982-es Széchenyi oratóriumot is - előadtuk, valamint az, hogy Durkónál a szöveg drámaisága és a dikció ritmusa egyértelműen adja magát, így a darab dramaturgiája felől nagyon könnyű megközelíteni a zenei előadást is" - magyarázta a karigazgató.
Antal Mátyás szerint a legfőbb kihívást a darab mozgékony ritmikája és a drámaiságot fokozó óriási hangközök jelentik. Hozzátette azt is, hogy az oratórium hagyományos értelemben nem tekinthető tonálisnak.
A Jelenések könyvének margójára mindössze félórás darab, hasonlóan a januári Minifesztiválon a MÁV Szimfonikusok és a Nemzeti Énekkar által előadott Halotti beszédhez. Antal Mátyás szerint "Durkó nagyon intenzív szerző, erősen sűrít, így egy félórás darabba is a teljességet tudja belekomponálni: a teremtést és az elmúlást, akár a mennybemenetel teljességét fogja össze".
A Jelenések könyvének margójára szövegkönyvét Durkó Zsolt maga állította össze a Biblia egyes könyveiből, így a Teremtés könyvéből, a Zsoltárokból, az Énekek énekéből és a darab címét is adó Jelenések könyvéből, Károli Gáspár fordítására támaszkodva. Egy passiótól eltérően itt nem egy elmesélhető történetről van szó, inkább "drámává összeálló gondolatokról" - fejtegette a karvezető.
Antal Mátyás szerint Durkó finom lelkű, zárkózott, önmagával és másokkal szemben rendkívül igényes ember volt, aki "nagyon nehezen viselhette a világ felületességeit". Művébe fájdalom, keserűség is keveredik, de "a végkicsengésnek van egy örökérvényű optimizmusa".
A Művészetek Palotájában hallható csütörtöki koncerten a Nemzeti Filharmonikusok Durkó oratóriuma mellett bemutatják Ravel balettjét, az ókori görög történetet feldolgozó Daphnis és Chloét is. Antal Mátyás szavai szerint "abszolút slágerműről" van szó, melynek ugyanakkor teljes, egyórás változatát csak ritkán adják elő. A produkciót a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett táncosai teszik valóban teljessé.
"Ravel teljesen a történet hatása alá került, és csodálatos zenét írt hozzá, olyan hangszereléssel, amelyhez foghatót nem sokan tudtak a zenetörténetben. Műve nem drámai, sokkal inkább látványos, szerelmes és meseszerű" - fogalmazott Antal Mátyás.
A Kocsis Zoltán vezényelte hangversenyen szólót énekel Ócsai Annamária mezzoszoprán, Horváth István tenor és Bognár Szabolcs bariton.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 95 vendég böngészi