Főoldal muzsika Hatvan koncert, százötven fellépő a nyári Eszterházi Vigasságokon (MTI)

Hatvan koncert, százötven fellépő a nyári Eszterházi Vigasságokon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest, 2014. május 20. - Hatvan koncerttel és mintegy százötven fellépővel várja vendégeit május végétől szeptember végéig az Eszterházi Vigasságok programsorozata.

A fertődi Esterházy-kastély nyári szezonjának 18 hete alatt zenekari és korhű kamarazenei koncerteken, szabadtéri opera- és operett-esteken, valamint könnyed dzsessz-koncerteken vehetnek részt az ide látogatók - derül ki a szervezők közleményéből.
Az idei fesztivál kiemelt előadásai közé tartozik a Nemzeti Filharmonikusok Haydn és Mozart műveiből válogató hangversenye, melyen Kocsis Zoltán vezényel és zongorázik, valamint a Chopin- és Beethoven-műveket felvonultató szimfonikus est a Savaria Szimfonikus Zenekarral és Vásáry Tamással.
Az Eszterházi Vigasságokra közös esttel készül Perényi Miklós gordonka-, Konrád György brácsa- és Berkes Kálmán klarinétművész. A Concerto Budapest Baráti Kristóffal lép színpadra, fellép a Paul McCreesh vezényelte, korhű hangszereken játszó Hofkapelle Esterházy, a Freiburgi Barokk Zenekar pedig Kristian Bezuidenhout (fortepiano) és Gottfried von der Goltz (hegedű) szólójával ad hangversenyt.
A szabadtéri színpadon opera- és operettrészletek csendülnek fel Haydn, Mozart, Donizetti, Bellini, Johann Strauss és Lehár műveiből Miklósa Erika, Láng Dorottya, Nyári Zoltán és Haja Zsolt előadásában. A dzsessz, gospel és soul zene rajongóit a Budapest Jazz Orchestra várja, mely Joan Faulknerrel, Pat Appletonnal és Tóth Verával lép közösen színpadra.
Az Eszterházi Vigasságokat tavaly nyáron rendezték meg először azzal a céllal, hogy hagyományosan zenével töltsék meg az egykor Haydn munkahelyéül is szolgáló fertődi Esterházy-kastélyt. A barokk palota, melyet az idén éppen 300 éve született Esterházy „Fényes” Miklós herceg építtetett, a 18. század második felében európai hírű kulturális központtá nőtte ki magát.

 

Módosítás dátuma: 2014. május 20. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 363 vendég böngészi