Főoldal muzsika Csütörtökön kezdődik a váci nemzetközi gregoriánfesztivál (MTI)

Csütörtökön kezdődik a váci nemzetközi gregoriánfesztivál (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. július 1. – Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a hatodik váci nemzetközi gregoriánfesztivál, amelynek a Duna parti város templomai mellett budapestiek is otthont adnak – tájékoztatta az MTI-t a rendező Gregorián Társaság titkára.
Ruthner Judith elmondta, hogy a négy nap során Magyarország mellett Ausztria, Írország, Japán, Németország, Olaszország, Szlovákia összesen tizenkét együttese hallható majd, s a fesztivál minden rendezvénye ingyenes. Hozzátette: a világ legjobb gregorián szkólái - együttesei - közé tartozó előadókat elsősorban liturgikus imaalkalmak keretében lehet majd hallani, de hangversenyeken is fellépnek, hogy „ezzel is népszerűsítsék az imádságnak ezt a több mint ezer évre visszatekintő formáját”.     Kiemelte: a világ hasonló rendezvényei közül egyedül a váci fesztiválon van a hangsúly a liturgián. „Az énekelt, latin nyelven felhangzó imádság ott született, és a rendezők koncepciója szerint ott van az igazi helye” – magyarázta Ruthner Judith, hozzátéve, hogy az egyszólamú, hangszerkíséret nélküli énekeket a legősibb lejegyzések alapján szólaltatják meg.
A titkár az ingyenes belépés fontosságát is hangsúlyozta, mert „ezzel a fesztivál célkitűzését valósítják meg”. A Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál koncepciója, hogy mindenkihez közel vigye a gregoriánt: a liturgián keresztül a hívőkhöz, a koncertek által a zeneszerető közönséghez, a kísérő előadások révén pedig a szakmához – mondta.     Ruthner Judith felidézte, hogy a fesztivál megálmodója a most 86 éves, Budapest és Bécs között ma is rendszeresen ingázó Béres György atya, aki az 1990-ben alakult Gregorián Társaság alapítója és alelnöke, s egyben a rendezvény művészeti vezetője.     A helyszíneket bemutatva Rutner Judith elmondta, hogy Vác négy belvárosi temploma mellett a budapesti Batthyány téri és a Váci utcai templom ad otthont a programoknak, a szakmai előadásokat pedig a váci Althann Házban lehet meghallgatni.     A Váci Püspökség közreműködésével háromévenként megrendezésre kerülő váci nemzetközi gregoriánfesztivál csütörtökön hat órakor az ünnepélyes megnyitóval és a főpapi szentmisével kezdődik a váci székesegyházban, s vasárnap főpapi gregorián szentmisével és Te Deummal zárul, ugyancsak a váci székesegyházban. A programokról a www.gregoriantarsasag.hu oldalon lehet részletesen olvasni.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 96 vendég böngészi