Főoldal film Fliegauf Bence a Liliom ösvényen (MTI)

Fliegauf Bence a Liliom ösvényen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. augusztus 24. - A Duna holtágán és a budai hegyekben is forog Fliegauf Bence új filmje, a Liliom ösvény, amelyben anya és kisfia szembesül élet és halál kérdéseivel egy mesékkel teleszőtt belső utazás során.

A film felvételei július végén kezdődtek és előre láthatólag szeptemberig tartanak - mondta el a Csak a szél és a Dealer című díjnyertes alkotások rendezője a hétvégén az MTI-nek.
A szinopszis szerint amikor a film főszereplőjének, Rebekának az anyja meghal, Rebeka felkutatja rég nem látott apját és visszatér gyerekkora színhelyére. Kisfiát, Danit pedig meséin keresztül avatja be a múlt sötét emlékeibe.
"Dani világképe - korának megfelelően - mágikus: a halál-születés, képzelet-valóság kérdései foglalkoztatják. Rebeka szimbiotikus kapcsolatban van Danival, így hát nincs más választása, minthogy ő is szembenézzen ezekkel a kérdésekkel. Amikor ők ketten rálépnek a Liliom ösvényre, akkor még nem tudják, hogy mi vár rájuk. Egy titokzatos, nagyvárosi beavatás-történetbe csöppennek" - fogalmazott a forgatás előtt Fliegauf Bence, aki ezúttal is maga írta filmje forgatókönyvét.
A filmbeli kisfiút Sótonyi Bálint alakítja. A megfelelő szereplő után iskolákban kutattak, végül azért őt választották ki Lovasi Zoltán operatőrrel, mert "Bálintból a természetes gyermeki bájon túl valami zavarba ejtő mélység is árad" - magyarázta a rendező.
Az anyát Stefanovics Angéla játssza, a Pintér Béla társulat tagja, akinek Fliegauf "régóta csendes tisztelője".
A filmben anya és fia belemerülnek a csodákkal és titkokkal teli hétköznapokba. "Amikor egy gyerek szembe találkozik az elmúlással, akkor nekünk meg kell szelídítenünk halált, úgy, hogy a gyerek megértse mit jelent az. Nem félhetünk, mert ha félünk, akkor a gyerek még jobban fog félni. Ilyenkor nincs más választás: bármennyire nehezünkre esik is, felnőtté kell válnunk. Ez sokszor nem könnyű" - fejtette ki Fliegauf Bence.
A Liliom ösvényt többek között a budai hegységben, Csillebércen forgatják, ehhez a helyhez ugyanis különösen kötődik a rendező. "Az itteni utcák inkább ösvények, ráadásul szűkek, mint egy sikátor, azzal a különbséggel, hogy nem falak határolják, hanem egy fenséges erdő" - festette le.
A film zenei világával kapcsolatban arról beszélt, hogy néhány korábbi munkájához hasonlóan a zörejek, az atmoszféra és a zene között nem lesz nagy különbség végül. "Kellő tisztelettel próbálok majd bánni környezetünk hangjaival, a víz , a szél, az éjszaka csendje, az aluljárók lüktetése, az állatok titokzatos hangjai zenei módon fognak megjelenni a filmhangban, a hangszerek pedig atmoszférikusan, zörej szerűen szólalnak majd meg" - mesélte.
A Hímpor Film Kft. gyártásában készülő Liliom ösvény producere Mesterházy Ernő. A film előreláthatólag 2015 tavaszán kerül a hazai mozikba.

 

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 24. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 378 vendég böngészi