Főoldal film Az 53 magyar film című sorozatot mutatják be a Vajdaságban (MTI)

Az 53 magyar film című sorozatot mutatják be a Vajdaságban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Belgrád, 2014. szeptember 17. - Tizenhat vajdasági településen vetítenek magyar filmeket szeptember 22. és 26. között az 53 magyar film elnevezésű sorozat keretében, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Sára Sándor kezdeményezésére indított.
Bicskei Zoltán, a vajdasági rendezvény főszervezője szerint a rendezvénysorozatnak kettős célja van: egyfelől átfogó képet nyújt a közönség számára a magyar filmtörténet legkiválóbb alkotásaiból, másfelől az alkotások révén megkísérli megmozgatni és felemelni a délvidéki közösséget.
A Vajdaság Ma című újvidéki hírportál beszámolója szerint úgy fogalmazott: "azok a filmek, amelyek olyan általános emberi témákat dolgoznak fel, amelyek valamilyen módon a mi gondjainkkal is érintkeznek, minden bizonnyal elő fogják majd segíteni a délvidéki magyarság sorskérdéseit érintő témák megvitatását is". Ezért igyekeztek úgy összeállítani a rendezvény programját, hogy a vetített alkotások valamilyen módon igazodjanak az adott települések jellegzetességeihez is.
Bicskei Zoltán hozzátette, hogy a vetítések helyszínéül olyan településeket is beiktattak, ahol ritkán vagy még sohasem volt ehhez hasonló esemény, így nemcsak a tömbmagyarság, hanem a szórványban élők is találkozhatnak ezekkel az alkotásokkal és magukkal az alkotókkal. Mivel az 53 magyar film című sorozat darabjait a közmédiában már láthatta a közönség, így a körút inkább a vélemények megismertetését szolgálja. A filmeket követő beszélgetések vendége lesz többek között Bodrogi Gyula, Makk Károly, Nagy Anna és Sára Sándor.
A vetítések ingyenesek. A filmek listája és a részletes program a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján olvasható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 220 vendég böngészi