Főoldal muzsika Kesselyák Gergely rendezésében mutatják be a Nabuccót az Erkel Színházban (MTI)

Kesselyák Gergely rendezésében mutatják be a Nabuccót az Erkel Színházban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2015. február 3. – Kesselyák Gergely rendezésében mutatják be Verdi Nabucco című operáját az Erkel Színházban február 13-án.

A februárban még öt alkalommal látható darab címszerepében Kálmándi Mihály, valamint a világhírű román bariton, Alexandru Agache lesz hallható.
A premiert felvezető keddi budapesti sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely elmondta: régóta foglalkozik a darabbal, Szegeden tíz évvel ezelőtt, Miskolcon 2012-ben rendezte meg, utóbbit viszik most színre az Erkel Színházban.
"Karmesterként elsősorban a zenéből indulok ki, a Nabucco zenéjére pedig a legjobb szó az, hogy monumentális. Rendezőként tehát olyan keretet próbáltam adni az operának, amely ezt a zene által sugallt monumentalitást alátámasztja" – magyarázta Kesselyák Gergely, hozzátéve, hogy Papp Janó jelmezei és Zeke Edit díszletei is tökéletesen illenek ebbe a koncepcióba.
A Kovács János karmesterrel való együttműködést kiemelkedően jónak nevezte, mint mondta, itt megvalósul az, amit mindig is vallott: a karmesternek és rendezőnek együtt kell "megszülnie" egy operarendezést. Kitért arra is, hogy az operát olasz nyelven éneklik, de a kijelzőn az a műfordítás lesz olvasható, amelyet Anger Ferenccel, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatójával közösen csiszoltak ki.
Az Abigélt, Nabucco nevelt lányát alakító Rálik Szilvia elmondta: először 2005-ben énekelte a szerepet a Szegedi Szabadtéri Játékokon, később Miskolcon is játszotta Kesselyák Gergely rendezésében. A mostani próbafolyamatról kiemelte: még mindig tudott a szerephez új segédeszközöket, fogódzókat kapni Kesselyák Gergelytől és Kovács Jánostól.
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint Mikó András csaknem harmincéves rendezése betöltötte feladatát, ideje volt új felfogásban színre vinni az operát. "Remélem, hogy Kesselyák Gergely újszerű, de a darab üzenetét meg nem változtató rendezése hosszú időn át tudja majd tolmácsolni a közönség felé ezt a népszerű darabot" – fogalmazott.
A Nabucco 1968-tól egészen az elmúlt évadig szinte folyamatosan műsoron volt az Operaházban. Az utolsó, Mikó András által rendezett változatot csaknem harminc éve, 1987-ben mutatták be, és összesen 236 alkalommal láthatta a budapesti közönség.
Az 1955-ben Kolozsváron született Alexandru Agache a világ legjelentősebb operaházaiban lépett fel a New York-i Metropolitantől a milánói Scalán át a londoni Covent Gardenig. Az egyik kiemelt szerepének számító Nabuccóként is bejárta már a világ vezető operaszínpadait, de Magyarországon most hallhatja először a közönség ebben a szerepben.
A további főbb szerepekben Horváth István és Nyári Zoltán, Palerdi András és Rácz István, Gál Erika és Vörös Szilvia, valamint Cserhalmi Ferenc és Kiss András hallhatók. Az előadássorozat kísérőrendezvényeként február 13-tól március 2-ig Papp Janó jelmeztervező Álomdívák című kiállítását láthatja az Erkel Színház Kodály-termében a közönség.

 

Módosítás dátuma: 2015. február 03. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 95 vendég böngészi