Főoldal színház Többségében telt házas előadások a Nemzeti Színház fesztiválján (MTI)

Többségében telt házas előadások a Nemzeti Színház fesztiválján (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. április 29. - Az előadások többsége telt házas volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM), a külföldi előadások nézőszáma a tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedett, a saját produkciókra minden jegy elkelt - mondta az MTI-nek Vidnyánszky Attila, a találkozót szervező Nemzeti Színház igazgatója.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett kéthetes MITEM, amely 13 ország 20 előadásával várta a közönséget, kedd este ért véget két Viktor Rizsakov-rendezéssel: a Nemzeti Színház Éjjeli menedékhely és a Moszkvai Művész Színház (MHAT) Iskolastúdiója Faulkner.Csend című produkciójával.
A találkozón a Nemzeti Színház 450 vendéget fogadott, az előadásokat összesen 7134 néző látta - közölte a teátrum.
Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy amit vállalt a színház, azt teljesítette: gazdag programmal rendezték meg a találkozót, nem csupán egy színházi nyelv, színházi gondolat mentén, hanem színes palettát bemutatva. A MITEM-et az elkövetkezőkben is így szeretnék megvalósítani. "A rítus-színháztól az egészen alternatív gondolatokig kapjon teret minden" - hangsúlyozta, hozzátéve: céljuk, hogy aki végigköveti a fesztivált, láthassa, milyen színházi folyamatok zajlanak jelenleg a világban.
A vendégek közül kiemelte a dániai holstebrói Odin Teatret társulatát. Egészen különleges szín - 50 év után is - a világszínházi palettán, semmihez sem hasonlítható, ezért fontos volt a jelenléte - hangsúlyozta.
Kiemelte a szkopjei új Macedón Nemzeti Színház Az örök ház című nagyszabású előadását is, amelyben saját történelmüket mutatták be az alkotók. Elismeréssel beszélt Emma Dante Verso Medea, José Luis Gómez Entremeses és Vlad Troickij Kutyaház című produkciójáról is.
A fesztivál fontos elemeként beszélt a hamburgi Thalia Theater Dosztojevszkij-előadásáról, A Karamazov testvérekről. Mint rámutatott, a német társulat nagyon magas színvonalat képvisel.
Kiemelte a milánói Piccolo Teatro Toni Servillo által rendezett, Belső hangok című produkcióját, amelyben színpadra is lépett a színész-rendező. "Fantasztikus színház, igazi nagy ünnep volt a jelenlétük" - fogalmazott, hozzátéve: letisztult színház az övék, a színpadon mindenféle sallang nélkül van jelen a színész.
Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az előadások rendben lezajlottak, a társulatok köszönő levelei sorban érkeznek, mindenki elégedett volt a szervezéssel, a lebonyolítással, a színház műszaki dolgozóiról nagy elismeréssel szóltak a vendégek. Egyedül a Burgtheaterrel kapcsolatos incidens árnyékolta be a találkozó sikerét.
A bécsi társulat a Sirály előadása után adott hangot azon aggodalmának, hogy a magyar nép és kulturális élet egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától.
Mint Vidnyánszky Attila megjegyezte, sajnálja a történteket és az egészet méltatlannak tartja. Felidézte, hogy a közjáték után a Burgtheater nem kért bocsánatot, azt írták, továbbra is aggódnak a demokrácia miatt, azonban ezzel együtt is szeretnének a Nemzeti Színházzal együttműködni.
"A két év alatt 18 ország szerepelt a MITEM-en, a bécsi társulaton kívül mindenki boldogan jött és vett részt a találkozón, nem csinált cirkuszt és örülnek, ha visszajönnek. Tehát van kivel együttműködni" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: számos remek színház van még a világon és egy sor ország nem vett még részt a találkozón.
Elmondta, hogy a következő MITEM programjának nagy része már elkészült, jövőre ázsiai országok, Dél-Korea és Kína, valamint az argentin nemzeti színház is részt vesz a fesztiválon.
"Ha van szerepe a nemzeti színháznak - amiről évek óta vitatkozunk - akkor az az, hogy barátokat szerzünk szerte a világban és hidakat építünk egymás felé" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.
Beszámolt arról, hogy a Bukaresti Nemzeti Színházzal, a bolgár nemzeti színházzal, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházzal és az Eugenio Barba alapította Odin Teatret társulatával már tervezik az együttműködést. A bukaresti teátrum és az Odin Teatret vendégjátékra hívta a Nemzetit, emellett kínai turnéra is várják a társulatot.
Az igazgató sikerként beszélt a Mejerhold-konferenciáról, a diákok számára tartott és az Anatolij Vasziljev vezetésével a társulat színészeinek rendezett mesterkurzusról. Elmondta, hogy Vasziljev ősszel és a rákövetkező évadban is rendez a színházban, emellett Alekszandr Morfov és David Doiasvili is újra dolgozik a társulattal.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 267 vendég böngészi