Főoldal Kárpát-medence Berényi-Bugár vitát terveznek a Gombaszögi Nyári Táborban (MTI)

Berényi-Bugár vitát terveznek a Gombaszögi Nyári Táborban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Pozsony, 2015. június 15. - Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla,  a Most-Híd szlovák-magyar párt elnökei közötti vitafórum is szerepel az idei Gombaszögi Nyári Tábor még nem véglegesített programtervében - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál médiakommunikációért felelős szervezője hétfőn.
A Gombaszögi Nyári Táborra - amely a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye - az idén július 14 és 20 között kerül sor. A tábor zenei programja mostanra már teljes, a politikai és közéleti témájú előadásainak és beszélgetéseinek kínálata azonban még nem véglegesítődött.
"A tábornak az idén közel százötven programja van" - mondta az MTI-nek Czímer Gábor, a Gombaszögi Nyári Tábor médiakommunikációért felelős szervezője. Kifejtette: a táborban az idén sorra kerülő előadások, szakmai beszélgetések és vitafórumok egy jelentős része a kétnyelvűség és a magyar nyelvhasználat kérdésköréhez kötődik. Annak aktualitásából adódóan kiemelt szerepet kap majd a hazai magyar oktatásügy azon belül a kisiskolák jövője valamint a kárpátaljai magyarság helyzete is az ukrajnai események tükrében, valamint terítékre kerül a sajtószabadság témája is.
A tábor szervezői az idén három kiemelt érdeklődésre számot tartó politikai-közéleti vitafórumot is tervbe vettek, ezek egyikére az MKP és a Most-Híd elnökeit hívták meg.
"Berényi József részéről már megérkezett  a pozitív visszajelzés, innentől kezdve már csak Bugár Béla válaszára várunk" - mondta Czímer Gábor, hozzátéve: a találkozót a hétvégére szeretnék ütemezni. A szervezők a táborba meghívták Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminisztert és korábbi államfőjelöltet, valamint Andrej Kiska szlovák államfőt is. "Sikerült pozitív visszajelzést kapnunk Karel Schwarzenbergtől, (...) Andrej Kiska munkatársai pedig azt ígérték, hamarosan tudatják velünk, el tud e jönni az államfő" - mondta Czímer.
A tábor zenei programja az idén négy színpadon zajlik majd, a nagyszínpadra 13 fellépőt soroltak a szervezők.  Orosz Örs a tábor fő szervezője elmondta: mindenképp szeretné kiemelni a Csík zenekar szombati, illetve a Ghymes vasárnapi koncertjét is, mely utóbbi a tábort befejező koncert lesz.
A tábor - annak utolsó napján - az idén már második alkalommal ad otthont a Szlovákiai Magyar Dal Napja nevű - szlovákiai magyar zenekarok részvételével zajló - zenei rendezvénynek. "Ezt a napot, kizárólag hazai fellépőnek szánjuk, a fő fellépők a Ghymes és a Rómeó vérzik lesznek, rajtuk kívül pedig még három kezdő zenekar is leszek, ezek nevei a jelenleg is zajló szavazás során dőlnek el" - fejtette ki a főszervező.
A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már nyolcadik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve. A Gombaszögi Nyári Tábor már évek óta csak nevében "gombaszögi", mivel azt már több éve a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorka-váralján, a helyi kempingben rendezik. A tábor részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 155 vendég böngészi