Főoldal film A Golden Globe-hoz hasonló díjátadó gálát szerveznek Oroszországban (MTI)

A Golden Globe-hoz hasonló díjátadó gálát szerveznek Oroszországban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Moszkva, Los Angeles, 2016. január 21. - A hollywoodi Golden Globe-díj mintájára Oroszországban is átadják díjaikat a filmes újságírók, az első ceremóniát még idén megrendezik - adta hírül a The Hollywood Reporter csütörtökön.
A Nyílt Országos Sajtódíj létrehozásával az orosz filmkritikus-közösség tekintélyét kívánják megerősíteni, a díjakat a Golden Globe-tól eltérően nem a külföldi tudósítók, hanem elsősorban az orosz újságírók ítélik oda.
"Az orosz újságíróknak nagy szerepük van a kortárs orosz filmek népszerűsítésében, kritikai megítélésük hozzájárul filmművészetünk minőségének és versenyképességének növeléséhez" - mondta Oleg Ivanov, az orosz filmművészeti szövetség elnökhelyettese az új díjat bemutatva.
Az elismeréseket a tervek szerint első ízben idén adják át, mivel 2016 a mozi éve Oroszországban. A pontos dátumot egyelőre nem jelentették be, de valószínűleg márciusban lesz a gála. A díjkategóriákat sem hirdették még ki, de bizonyára díjazzák majd a legjobb filmet, rendezőt és külföldi filmet is.
Oroszországban korábban is felmerültek már tervek azzal kapcsolatban, hogy a nagy nemzetközi filmdíjaknak megfelelő díjakat alapítsanak azzal az indoklással, hogy a nemzetközi díjátadókon gyakran mellőzik az orosz filmeket.
Tavaly szóba került, hogy az orosz filmművészeti szövetség égisze alatt alapítsanak egy alternatív Oscar-díjat a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) filmjei számára. Emellett felmerült a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan megszervezendő alternatív-Cannes ötlete is.
Tavaly Andrej Zvjagincev Leviatán című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját a Golden Globe-ceremónián, a produkciót Oscar-díjra is jelölte az amerikai filmakadémia.


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 150 vendég böngészi