Főoldal színház Csütörtökön kezdődik a MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója (MTI)

Csütörtökön kezdődik a MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2017. április 10. - Csütörtökön kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM): a Nemzeti Színház április 30-ig tartó rendezvényének keretében 11 ország 22 produkcióját láthatja a közönség.

A IV. MITEM fesztiválon orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, román, lengyel, olasz és magyar előadások sorakoznak egymás után a Nemzeti Színház három színpadán, a román Faust-előadás pedig az Eiffel-csarnokban látható - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, jegyeket a 22 előadásból már csak ötre lehet kapni. A megnyitó olasz utcaszínházi előadás viszont ingyenesen megtekinthető április 13-án, csütörtökön 18 óra 15 perctől a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.
A MITEM-et 2014-ben rendezte meg először a Nemzeti Színház, az elmúlt három évben 40 ország 61 előadása járta meg a teátrum színpadait.
Az idei fesztivál művészeti vezetője a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, főszervezője Kulcsár Edit dramaturg.
Az idei fesztivál a "Mesterek fesztiválja" lesz, hiszen az európai színházi élet vezető rendezői közül számos hozza el előadását a MITEM-re. Alexander Morfov, Alvis Hermanis, Silviu Purcarete és Eimuntas Nekrosius produkciója is látható lesz.
A MITEM programját szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók egészítik ki. A szakmai programokon ingyenesen lehet résztvenni.
A fesztivál csütörtökön 17 óra 30 perckor kezdődik Helmut Stürmer díszlettervező kiállításának megnyitójával a Nemzeti melletti Zikkuratban. Ezt követően a Teatro Tascabile di Bergamo Renzo Vescovi rendezte Keringő című ingyenes utcaszínházi előadása látható a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.
A MITEM-et Vidnyánszky Attila nyitja meg, és jelképesen felhúzza a színház előtti zászlórúdra a MITEM lobogóját.
A megnyitó Keringő című előadás mellett a bergamói társulat a Rosso Angelico. Egy éteri utazó tánca című, Tiziana Barbiero rendezte előadását is bemutatja a fesztiválon.
A MITEM-en látható lesz többek között az Eugenio Barba rendezte Salt/Só, valamint Ave Maria (Odin Színház, Dánia), az Alexander Morfov rendezte Az élet szép (Macedón Nemzeti Színház, Macedónia), a Visky András rendezte Pornó (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Románia) című előadás.
Anna Pettersson rendezésében a Hedda Gabler (Dramaten - Stockholmi Királyi Színház, Svédország), Vidnyánszky Attila rendezésében a Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház, Oroszország), Eirik Stubo rendezésében az Amerikai Elektra (Det Norske Teatret, Norvégia) című produkció.
Andrzej Seweryn rendezésében bemutatják a Shakespeare forever! című előadást (Arnold Szyfman Lengyel Színház, Lengyelország).
A Fekete tej (Rigai Új Színház, Lettország) Alvis Hermanis, az Asik Kerib (Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország) Iszkander Szakajev, a Faust (Radu Stanca Nemzeti Színház, Románia) Silviu Purcarete rendezésében látható.
A nyugalom című művet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, Románia) Radu Afrim, Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című produkciót (Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Olaszország) Thomas Richards, a Jevgenyij Anyegin című előadást (Vahtangov Állami Színház, Oroszország) Rimas Tuminas rendezésében mutatják be.
A programban szerepel a Mihail Rahlin rendezte FRO ("Július-együttes" - MHAT 9. Stúdió, Oroszország), valamint az Eimuntas Nekrosius rendezte Az éhezőművész (Meno Fortas Színház, Litvánia).
A MITEM programjába bekerült a Nemzeti Színház négy előadása is: a nagyszínpadon A krokodilus és a Cyrano de Bergerac, a Gobbi Hilda színpadon pedig a Részegek és a III. Richárd látható.
A MITEM teljes programja a mitem.hu oldalon és a fesztivál Facebook oldalán olvasható.

 

Módosítás dátuma: 2017. április 10. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 378 vendég böngészi