Főoldal színház Az együttműködés és a zene évada lesz az idei a Soproni Petőfi Színházban (MTI)

Az együttműködés és a zene évada lesz az idei a Soproni Petőfi Színházban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Sopron, 2017. augusztus 22. - Az együttműködés és a zene évada lesz az idei a Soproni Petőfi Színházban - emelte ki a teátrum igazgató-főrendezője a kedden tartott évadnyitó társulati ülésen a színházban.

Pataki András kifejtette: 2012 óta azon dolgozik, hogy egy határokon átívelő testvérszínházi hálózatot hozzon létre, amely nem csak névlegesen működik. Az együttműködések révén közös darabot mutat be a soproni társulat a Pesti Magyar Színházzal, a bécsi Európa Clubbal, a Komáromi Jókai Színházzal, a felvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal, a Nemzeti Színházzal és az erdélyi Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházzal. Ebbe a sorba illeszkedik a balatonfüredi Kisfaludy Színház és a Forrás Színház is.
Az évadot a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal indítják, a nagyszínházi előadást Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezi Reviczky Gábor főszereplésével.
Moliere Fösvény című darabja nyomán mutatják majd be a Zsugori című zenés komédiát, amelynek zenéjét Szarka Gyula szerezte. Schiller Ármány és szerelem című darabját rockzenével mutatják be, a dalszövegeket Demjén Ferenc írta, a zeneszerző Papp Gyula. A zenés betétek közti szöveget Sárdy Barbara írta. Feke Pál és Serbán Attila főszereplésével és rendezésében mutatják be a The Blues Brothers című musicalshowt két részben.
A középiskolások John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játékát nézhetik meg Kéri Kitty rendezésében és Eperjes Károly főszereplésével.
A felső tagozatosok Petőfi Sándor János vitéz című táncjátékát láthatják Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas, a nemzet művésze rendezésében, valamint Henning Mankell és Németh Ervin Csillagkutya című darabját a színházi nevelési program részeként.
Az alsó tagozatosoknak Michael Ende A pokoli puncspancs és Fazekas Mihály Lúdas Matyi című zenés mesejátékokat játsszák.
A Liszt-központban mutatják be Henrik Ibsen Ha mi holtan feltámadunk című drámáját Pataki András rendezésében és Szilágyi Tibor főszereplésével, a középiskolásoknak pedig Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színjátékát Perényi Balázs rendezésében. A felső tagozatosok Arany János Buda halála című színpadi játékát, az óvodások pedig Gál Tamás rendezésében Azördögbe!!! című zenés magyar népmesét tekinthetik meg ugyanott.
Műsoron marad az előző évadban bemutatott Diótörő című táncjáték a Sopron Balett előadásában, Pataki András rendezésében William Shakerpeare Macbeth című tragédiája, valamint Frederick Loewe és Alan Jay Lerner My Fair Lady című musicalje Radó Denise rendezésében.
Pataki András kitért arra is, hogy a hatodik évadát kezdő Sopron Balett a nagyszínházban Táncrapszódia címmel három táncjátékot mutatnak be. Az előadás különlegessége, hogy két felvonásban táncolják el a művészek a három táncjátékot: a Labirintust, amelyet Demcsák Ottó koreografál, a Lángoló Szívet, amelyet Alekszej Batrakov, az oroszországi Szaranszki Balett igazgató-koreográfusa rendez és a Mozart-szeletet, amelyet Rovó Péter koreografál.
Beszélt arról is, hogy Progress Sopron 2017 Nemzetközi Amatőr és Alternatív Színházi Fesztivál elnevezéssel szeptember 20. és 24. között alternatív és amatőr színházi mozgalmak mutatkoznak be a Liszt-központban. Érkezik társulat Srí Lankáról, Olaszországból, Lengyelországból, Németországból és Szerbiából is.

 

Módosítás dátuma: 2017. augusztus 22. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 164 vendég böngészi