Főoldal színház Pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban (MTI)

Pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2018. április 1. - Április 6. és 13. között az idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség Budapesten.
A Keresztény Színházi Fesztivál célja, hogy színes és változatos programokkal minél szélesebb réteghez szóljon a színház nyelvén - olvasható az Újszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a programok minden korosztály számára érdekesek lehetnek: ehhez a színház minden eszközét igyekeznek igénybe venni a klasszikus elemektől az új színházi nyelven át. A repertoárból nem hiányoznak a zenés és táncos elemek sem.
A színházi előadások mellett a programban helyet kapott képzőművészeti kiállítás és zenekari produkció is.
A fesztivál kortárs darab premierjével indul. Kulcsár Lajos Zserbótangójában három neves színésznő - Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Tordai Teri - áll egy színpadra.
A rendezvény második napján Somogyi Győző grafikus, festőművész kiállításának megnyitójával folytatódik a program, majd az Újszínház Bizánc című előadása látható. Herczeg Ferenc darabja Konstantinápoly bukásán keresztül mutatja meg, hogyan idézheti elő egy nép saját pusztulását, ha kizárólag az önös érdekek vezérlik.
Április 8-án, vasárnap az egri Gárdonyi Géza Színház vendégszerepel az Újszínházban a Legyetek jók, ha tudtok című előadással. Másnap Böjte Csaba és színjátszó gyerekek lépnek fel. A ferences rendi szerzetes előadása az elmúlt évben is hatalmas érdeklődésre tartott számot - írják a közleményben.
Szintén hétfőn ad koncertet a stúdiószínpadon a francia Montanaro Duo. A zenekart apa és fia alkotja, akik hegedű és fúvós hangszerek segítségével idézik meg a francia népzene és a sanzonok világát.
A következő napon, április 10-én a nagyszínpadon a Szent Efrém Férfikar lép fel, amely évek óta sikerrel szerepel a fesztiválon. A Bubik István Stúdiószínpadon ugyanebben az időben Gregor Bernadett és Jánosi Dávid szereplésével a Pilátus éjszakája látható.
Április 11-én szerdán este a délvidéki Udvari Kamaraszínház vendégjátékát láthatja a közönség. A Halottak napjától Virágvasárnapig című előadás a határon túl élő magyarság helyzetét mutatja be egy szerelem történetén keresztül. Másnap a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gerendák című előadását játsszák a nagyszínpadon. A kisszínpadon pedig egy kétszemélyes darab, a Babits Mihály Kamaratársulat produkciója látható Jónás könyve Török Sophie előadásában címmel. A színmű Babits Mihály és felesége életének utolsó időszakát idézi fel.
A fesztivál zárónapján a Bubik István Stúdiószínpadon a művészet és a szakralitás viszonyáról tartanak szakmai beszélgetést délután. Este a lengyel Teatr A lép fel, amely kizárólag bibliai tárgyú, szakrális vagy szentek éltével foglalkozó színpadi művek írásával és előadásával foglalkozik, miközben a legmodernebb színházi, filozófiai és zenei kifejezési formákat kutatja - áll a közleményben.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 97 vendég böngészi