Főoldal Krónika November 4. - Új 1956-os online adatbázist tesz elérhetővé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (MTI)

November 4. - Új 1956-os online adatbázist tesz elérhetővé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2021. november 4. - Új 1956-os  adatbázist tesz online elérhetővé a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.
Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték: a "Katonahőseink emlékezete" projektben a "Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban" után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.
Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.
A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fénykép is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.
Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt "Magyarok - Fegyverek" című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról - jegyezték meg.
Az "56 egykor és ma" fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal "virtuális időutazásra" is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével - olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 79 vendég böngészi