Főoldal Kárpát-medence A romániai legfelsőbb bíróságon folytatódik a zilahi Wesselényi Kollégium visszaszolgáltatási pere (MTI)

A romániai legfelsőbb bíróságon folytatódik a zilahi Wesselényi Kollégium visszaszolgáltatási pere (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2022. január 4. - Megfellebbezte a Zilahi Polgármesteri Hivatal a Kolozsvári Táblabíróság restitúciós határozatát, ezért ismét a legfelsőbb bíróságon folytatódik a per a zilahi Wesselényi Kollégium tulajdonjogáért - közölte kedden a Maszol.ro hírportál.
A fellebbezés tényét Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK)  püspöke közölte az egyik közösségi portálon. Azt is hozzátette, hogy a tulajdonjogi perrel párhuzamosan folytatódik az ellene és Kató Béla erdélyi református püspök ellen indított büntetőjogi eljárás. Az ügyészség ugyanis a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal történt visszaéléssel gyanúsította meg a Wesselényi Kollégium restitúciós ügye kapcsán. A püspök szerint bármi is történjék, az egyház is élni fog a fellebbezés jogával, ami szerinte annyit jelent, mint "segítségül hívni Istent".
A Kolozsvári Táblabíróság december másodikán hozott első fokú ítéletet, melyben visszaszolgáltatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek a zilahi Wesselényi Kollégium épületeit. A bíróságok portálján közölt ítéletkivonat szerint a táblabíróság részben hagyta jóvá az egyház kérését. Bizonyos épületszárnyakért az egyháznak fizetnie kell, másokért viszont kárpótlást kap.
A Zilah központjában álló Református Wesselényi Kollégium épületét a kommunista román állam a református egyháztól vette el az 1948-as államosítás során. A patinás épületet 2003-ban igényelte vissza az egyház. A bukaresti restitúciós bizottság azonban bizonyos hiányosságokra hivatkozva elutasította a visszaszolgáltatást. Az elutasító határozatot az egyházkerület megtámadta a Kolozsvári Táblabíróságon, de első fokon elveszítette a pert. Fellebbezése nyomán a román legfelsőbb bíróság 2019 októberében visszaküldte az ügyet az első fokon eljáró bíróságra. Az újratárgyalás nyomán rendelte el a táblabíróság a visszaszolgáltatást.
A Zilahi Református Wesselényi Kollégiumnak szimbolikus értéket ad, hogy 1892 és 1896 között ebben az intézményben tanult és érettségizett Ady Endre. A visszaigényelt patinás iskolaépület Ady tanulmányai után, 1904 és 1906 között épült.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 62 vendég böngészi