Főoldal Kárpát-medence Módosított a szlovák állampolgársági törvényen a parlament, a változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak (MTI)

Módosított a szlovák állampolgársági törvényen a parlament, a változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Pozsony, 2022. február 16.  - Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán a szlovák állampolgársági törvénynek a kormánykoalíció műhelyéből származó módosítását - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak.
A törvénynek azt a formáját, amely a szlovák állampolgárság "elvesztését" írja elő más ország állampolgárságának felvétele esetén, még 2010 júniusában fogadta el Pozsony, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. Bár a jogszabályt azóta többször is módosították - finomítva annak egyes részletein -, a törvény új verziói sem könnyítettek érdemben azoknak a felvidéki magyaroknak a helyzetén, akik felvették vagy fel szeretnék venni a magyar állampolgárságot. E tekintetben a mostani törvénymódosítás sem tér el az előzőktől.
A friss módosítás több kisebb-nagyobb újítást eszközöl, megalkotóinak állítása szerint abból a célból, hogy enyhítsen a törvény szigorán. A legérdemibb változtatás az, hogy a jövőben nem "veszíti el" szlovák állampolgárságát az a személy, aki úgy veszi fel egy másik ország állampolgárságát, hogy az adott országban legalább 5 éves előzetes tartózkodást tud felmutatni, s ezt regisztrált lakhellyel igazolni is tudja. Ezenfelül nem "veszítik el" szlovák állampolgárságukat azok sem, akik házastársuk más állampolgárságát veszik fel. A törvény emellett könnyít a szlovák állampolgárság felvételében azok számára, akik korábban önként mondtak le arról, illetve valamelyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.
Az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetői diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek minősítették a módosítást, mivel - mint rámutattak - az az állampolgárságért folyamodó szlovákok számára újabb könnyítéseket vezet be, a magyarok számára viszont fenntartja az állampolgárság elvesztésének szankcióját. A törvénymódosítás elfogadása miatt "fekete napnak" minősítette február 16-át Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, akinek szavait a ma7.sk hírportál idézte. "A parlament ma foltot ejtett a szlovák igazságszolgáltatáson" - mondta a pártelnök, rámutatva: a felvidéki magyarok most még távolabb kerültek attól, hogy visszatérhessenek a 2010 előtti jogállapothoz. A Szövetség kéréssel fordult Zuzana Caputová államfőhöz, hogy ne írja alá a módosítást, hanem kérje ki arról az alkotmánybíróság véleményét.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 114 vendég böngészi