Főoldal Kárpát-medence Református elemi iskola épül Marosvásárhelyen (MTI)

Református elemi iskola épül Marosvásárhelyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Marosvásárhely/Bukarest, 2022. július 1. - Megkapta az építkezési engedélyt az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK), hogy elemi iskolát építhessen Marosvásárhelyen a volt Baross Gábor (jelenlegi Horea) utcában, az egykori zsidó, majd 4-es számú Általános Iskola helyén. Az ünnepélyes alapkőletételre pénteken került sor - tudatta a Székelyhon.ro hírportál.
Az egyházkerület Marosvásárhelyen zajló közgyűlésének tagjai mellett a helyi és megyei politikusok, iskolaigazgatók is részt vettek az ünnepségen.
Kató Béla, az EREK püspöke köszöntő beszédében rámutatott: a református egyház megalapítása óta kiemelt figyelmet fordít a gyermekek, fiatalok nevelésére, éppen ezért iskolákat épített és tartott fenn. Felidézte: 1908-ban is Marosvásárhelyen tartották az egyházkerületi közgyűlést, akkor tették le a református kollégium új szárnyának alapkövét. A közgyűlési tagok most a református elemi iskola alapkövének letételén vehettek részt.
"Nem véletlen, hogy sok keresés után épp a zsidó hitközség volt iskoláját, területét tudtuk megvásárolni, és ide fogjuk építeni az iskolát, biztosítva a folytonosságot. Iskola fog itt működni, hogy emlékeztessen mindarra, ami a zsidó hitközséggel történt, hogy az soha meg ne ismétlődhessen. Meggyőződésem, hogy református egyházunk csak úgy maradhat fenn, ha iskolákat épít és tart fenn, ha odafigyel a jövő nemzedékre" - mondta Kató Béla.
Hozzátette: a református oktatás soha nem volt diszkriminatív, a református kollégiumokban helyet kapnak más nemzetiségű és vallású diákok is. Az új iskolában tizenöt osztályterem lesz, és helyet kapnak benne a Református Kollégium, illetve a Bolyai Farkas Gimnázium kis diákjai is.
A magyar kormány támogatásával épülő új tanintézmény a tervek szerint 2023 szeptemberéig készülhet el, az EREK reményei szerint a kisdiákok már jövő ősszel az új épületben kezdhetik a tanévet.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 69 vendég böngészi