Főoldal Egyházak Reformátusok találkoznak Debrecenben május közepén (MTI)

Reformátusok találkoznak Debrecenben május közepén (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

 

Budapest, 2023. május 4. - Második alkalommal rendezik meg a hajdúsági megyeszékhelyen a Debreceni Református Napokat.

A mennybemenetel napjától, azaz május 18-a csütörtöktől a konfirmáció vasárnapjáig, vagyis május 21-ig több ezer érdeklődőt várnak a programokra - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy tavaly a pandémiás időszak után szervezték meg először a találkozót a Debreceni Egyházmegye városi és vidéki gyülekezetei, 39 egyházközség részvételével.

Kiemelte, idén is ezt a gyülekezeti közösséget várják majd.

A megerősítés napjai ezek - mondta a tiszántúli püspök, hozzátéve, a konfirmáció azt jelenti, megerősítés.

Megemlítette, hogy régebben a tinédzserek tettek konfirmációs fogadalmat, de a rendszerváltás óta sok felnőtt is így tesz.

A gyülekezeteknek is fontos a megerősödés abban, amit a református egyház keretein belül megélhetnek, szükséges hogy egy hitét vállaló, erőteljes közösség "vegye körbe" ezeket az egyházközségeket - mondta Fekete Károly, megjegyezve, azt szeretnék, hogy olyan találkozások jöjjenek létre a mostani alkalmakon is, amelyek hozzájárulnak a hitbeli megerősödéshez.

Az első nap programjai közül Fekte Károly kiemelte azt az ünnepi istentiszteletet, amelyen fiatalok is részt vesznek majd a Nagytemplomban.

Kiemelt program lesz még ezen a napon a Pál apostol leveleit dalokban megfogalmazó Kaláka együttes koncertje, amelyet a református egyetemi templomban tartanak majd - mondta a tiszántúli egyházkerület püspöke.

A sajtótájékoztatóra online bejelentkezett Gryllus Dániel Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész is, aki az egyetemi templomban tartandó koncertjükről azt mondta: nagy megtiszteltetésnek érzik a fellépés lehetőségét. A Pál apostol levelei kapcsán megírt dalok első bemutatója 1991-ben volt, de üzenetük ma is érvényes - hangsúlyozta.

Fekete Károly felhívta a figyelmet az adakozás lehetőségére is, idén a különböző programokon befolyt adományokat a tavalyi évben elektromos zárlat miatt kiégett Szabadságtelepi Református Templom belsejének felújítására fordítják.

Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese ismertette a sajtótájékoztatón a Debreceni Református Napok további programjait. Május 19-én konfirmandus-találkozó lesz, ezen tavaly több mint 150 fiatal vett részt. A rendezvény csúcspontja a május 20-i szabadtéri úrvacsorás istentisztelet.

Az egyházmegye esperese a programok közül kiemelte, hogy lesz egyháztáji vásár, több kézműves foglalkozás, és koncert is, fellép a kárpátaljai Magyar Örökség díjas Credo Együttes, valamint a dicsőítő Első Lépés Zenekar.

A programok között szerepelnek a május 21-i istentiszteletek is, amelyeket saját rendjében tartanak majd az egyházmegye gyülekezeteiben, de az ott befolyt perselyadományokat is a Szabadságtelepi Református Templom felújítására fordítják majd.

 

Módosítás dátuma: 2023. május 04. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 277 vendég böngészi