Főoldal pop-rock Kiárusított mítosz (Magyar Ifjúság)

Kiárusított mítosz (Magyar Ifjúság)

E-mail Nyomtatás PDF

Koncert 1981. szeptember 25-én, Philadelphiában, a JFK Stadionban - fotó: Michael Brito

1981. november 20. - Hatalmas felhajtással kezdte meg 12 hetes turnéját hároméves szünet után a Rolling Stones.

A húszéves fennállását ily módon ünneplő élő múzeum-zenekar kilencvenezer néző előtt mutatkozott be Philadelphiában, húsz régi és húsz újabb dalukkal, melyek nagy része a koncertsorozat előtt megjelentetett új Lp-jükön, a Tattoo You-n található. Énekesüket, Mick Jaggert sárga daru emelte be a színpadra, s nem hiányzott a tűzijáték sem a műsorból, melynek rendezésébe több millió dollárral szállt be egy kozmetikai gyáros. A zenekar tagjait nem lelkesíti különösebben a saját jubileumi visszatérésük. A 38 éves Jagger New Yorkban él a Central Parkra néző luxuslakásában, s egy interjúban elmondta, egyszerűen nem érti, hogy tudta, túlélni önmagát a szórakoztatásnak ez a formája. Úgy véli, a rockzene már rég a végét járja, évek óta nem történik benne más, mint hogy  felmászik  valaki  a gitárjával a színpadra, aztán más sem érdekes c: hogy mennyi füstöt használt fel, milyen jól énekel és a többi badarság. „Az emberek előtt nem világos,  hogy a rock and rollban színészkedés folyik, azt hiszik, az a reális. Ez a rockzene egész illúziója."

 

Negyvenéves dobosuk, Charlie Watts egyszerűbben fogalmaz: „a rock and roll egy rakás ...". Ő London mellett él tíz ló, tizenegy skót juhász kutya, és persze a családja körében, szabad idejében Woody-Herman-szvingeket hallgat legszívesebben.

Bili Wyman (39 éves), a basszusgitárosuk visszavonultan él Cote d'Azur-i házában, Roger Moore, Dirk Bogarde szomszédjaként.  A közelmúltban fotóalbumot készített a híres festőről, Marc Chagallról, s arról ábrándozik, hogy musicalt ír.

Saját bevallása szerint Keith Richárd él „legközelebb a zenéhez”, és 1977-es torontói heroinbotránya óta nem történt vele semmi említésre méltó.

Jagger módszeres edzésekkel készült fel az előadásokra, melyeket „lüke színház"-nak nevez. Az elképzelések szerint legalább másfél millióan nézik meg őket, miközben kiárusítják saját mítoszukat. A New York Times szerint a vállalkozás „a legnagyobb pénzcsinálás lesz a 25 éves rock and roll történetében".

Módosítás dátuma: 2023. június 27. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 76 vendég böngészi