Főoldal pszicho A fejlődés íve – Orosz Katalin klinikai szakpszichológust kérdeztük az idei év egyik legjelentősebb pszichológiai konferenciájáról (media1.hu)

A fejlődés íve – Orosz Katalin klinikai szakpszichológust kérdeztük az idei év egyik legjelentősebb pszichológiai konferenciájáról (media1.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2023. november 15. - Ismerje meg Orosz Katalin klinikai szakpszichológus gondolatait a legújabb pszichológiai trendekről és a társadalmi kihívások kezeléséről, amelyeket a november 17-én hetedik alkalommal Budapesten megrendezendő transzperszonális (TP) pszichológiai konferencián ismertet majd részletesen is.

– Pszichológusként mik azok a legjellemzőbb nehézségek és problémák, amelyeket már nemcsak az egyén, de a munka és a társadalom egésze szintjén is érzékelnek, és amelyeken a fejlődés érdekében nem léphetünk át?

Orosz Katalin: Mindenekelőtt a civilizációs betegségek, vagy az egyre mélyülő és terjedő problémák világszerte. Munkánk során szembesülünk azon társadalmi folyamatok hatásaival az egyén szintjén, melyeket nehéz kezelni a széthúzás, az őszintétlenség, a megfelelés, a vetélkedés légkörében. Ez mind félelmet kelt, ami a jó döntéseket, a produktivitást veszélyezteti.

– 1995 óta már a hetedik TP Konferenciát tartják Budapesten november 17-én. Mi lesz a témája?

O.K.: A személyes határokat átlépő, közös működés lehetőségei, a közösségi jól-létben gondolkodás. A fejlődés teljes íve, kezdettől életünk lezárulásáig.

– Milyen segítséget kaphatnak a gazdasági élet vagy a média világában dolgozók?

O.K.: Hogyan kerüljünk ki a stressz alól; hogyan ismerjük fel az elbizonytalanító technikákat; hogyan ne keltsenek félelmet bennünk. A munkahelyeken elsajátított készségek, félelmek, de az inspiráló gondolatok is, életünk többi részére is kiterjednek, ezért kulcskérdés az, hogy a társadalmi változás irányába tartó fejlődés el tud-e indulni a munkahelyeken is. Véleményünk szerint most, mikor az új generációk már nem vevők a régi struktúrákra, s ezáltal súlyos tehetség-válság jelentkezik egyre több klasszikus iparágban, ezeket a kihívásokat már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hogyan legyünk valóban figyelmesek és vonzóak mint munkahely/vállalat/közösség, illetve hogyan tartsuk meg, akink van? Ez minden komoly cég legfontosabb hr-feladata.

– A  transzperszonális (TP) pszichológia a humanisztikus irányzat egyik ágaként fejlődik 1962 óta. Mit üzen a TP pszichológia napjainkban?

O.K.: Máté Gábort, a neves orvos-írót idézném, aki a témában így nyilatkozott a 444.hu kérdéseire:

„A világ változik, az emberek egyre nagyobb és számosabb stresszhatásnak vannak kitéve. Ez nem járvány, nem valami genetikus úton terjedő betegség. A modern globalista-kapitalista rendszer hatásai és mellékhatásai egyre nagyobb súllyal nehezednek rá az emberekre.”

Tudnunk kell, hogy „egyedül nem megy..” Egyszerre vagyunk két világ lakói: hétköznapi emberek, bajjal és örömmel, ugyanakkor kapcsolódhatunk jobban az egészhez. Így válik értelmessé bármelyik cselekedetünk, így értjük meg mélyebben érzelmi életünket. Ismét Máté Gábort idézve:

„A modern társadalmak eltérítettek bennünket saját magunktól. Annyira elnyomjuk az érzéseinket, annyira ezt szolgálja a társadalmi berendezkedésünk minden eleme, hogy egész életünket képesek vagyunk öntudatlanul leélni. Nem is tudjuk, mit is érzünk.”

A Magyar Transzperszonális Egyesület VII. Konferenciáját 2023.11.17-én, 9:00-18:00 között, a budapesti Benczúr Hotelben rendezik meg.

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 296 vendég böngészi