Főoldal Hírek Doncsev Toso irodalmi pályázatot nyert Bulgáriában (MTI)

Doncsev Toso irodalmi pályázatot nyert Bulgáriában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

 Budapest, 2024. január 5. - Nemzetközi irodalmi díjat nyert Doncsev Toso. A magyar-bolgár író, szociológus, kultúrdiplomata az Aleko bulgáriai novellapályázat fődíját kapta meg.

A pályázaton húsz ország több mint negyven írója vett részt.

"A Haramiák lakomája című esszékötetem 2021-ben jelent meg, ebben szerepelt három miniesszé, a Kebapcse, a Pacal és a Szabálytalan szakácskönyv, amelyek egybefűzött változata bolgár fordításban indult a pályázaton. E kötetben saját tapasztalataim alapján néprajzi, néplélektani, ugyanakkor szatirikus elemzést készítettem a bolgár és a magyar gasztronómia eltérő szokásairól" - mondta Doncsev Toso pénteken az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy az észak-bulgáriai Szvistov városa minden évben kiírja a 19. századi bolgár író, Aleko Konsztantyinov születésének januári évfordulójához kapcsolódó nemzetközi novellapályázatot, amely a Sztarsel (Lódarázs) című szatirikus lapban jelenik meg.

Az író novellafüzérét Nelli Dimova bolgár műfordító, a Liszt Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Intézet munkatársa Mezsdu gulasa i skembeto címmel fordította magyarról bolgárra. "Apai ágon bolgár vagyok, de az anyanyelvem magyar, és bár tudományos értekezéseket írtam bolgárul, a szépirodalomban alapvetően magyarul dolgozom, nem vállalkoztam saját írásaim fordítására" - fűzte hozzá az író.

A díjátadó január 12-én lesz a Duna-parti Szvistovban; Doncsev Toso a tervek szerint májusban Budapesten, a szláv kultúra és írásbeliség napja alkalmából veszi át a fődíjat.

Doncsev Toso áprilisban ünnepli 80. születésnapját, ebből az alkalomból jelenik meg a Napkút Kiadónál tizenegyedik kötete. Ezzel kapcsolatban elmondta: "Az elmúlt években alapvetően rövidprózát, esszéket írtam. A korszakok korlátai című új kötetben emellett kisebbségi ügyekben velem készített interjúk is lesznek".

Doncsev Toso az ELTE BTK bolgár szakán végzett. Volt a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, majd az Országos Bolgár Önkormányzat elnöke, három évig a Kisebbségi Kerekasztal, utána a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökeként tevékenykedett. Aktív szerepet játszott abban, hogy 1993-ban az Országgyűlés elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt.

Több bolgár író regényét, novelláját, tanulmányát fordította magyarra. Kutatásokat folytat a magyarországi bolgárokról, részt vesz a bolgár-magyar kulturális-irodalmi kapcsolatok erősítésében. 2011-től 2015-ig a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt, tagja a Magyar Írószövetségnek és a Bolgár Írószövetségnek is.

 

Módosítás dátuma: 2024. január 12. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 149 vendég böngészi