Főoldal film Coppola újra rendez

Coppola újra rendez

E-mail Nyomtatás PDF
Francis Ford Coppola visszatér: a Keresztapa és az Apokalipszis most rendezõje nyolc év kihagyás után rendez ismét.

 Francis Ford Coppola visszatér: a Keresztapa és az Apokalipszis most rendezõje nyolc év kihagyás után rendez ismét. Mircea Eliade egyik novelláját viszi filmre, amelynek õ a producere és a forgatókönyvírója is egyben, s a fõbb szerepekre olyan kitûnõ színészeket kért fel, mint Tim Roth vagy Bruno Ganz.
Legutolsó, 1997-ben forgatott filmje, Az esõcsináló után Coppola leginkább csak producerként tevékenykedett, legutóbb például Robert De Niro The Good Shepherd, illetve lánya, Sofia Coppola Marie-Antoinette, vagy az Elveszett jelentés címû munkáinál mûködött közre. Ezek mellett leginkább mint hoteltulajdonos vagy mint borszakértõ tevékenykedett az elmúlt nyolc évben.
Bukarestben forgat majd
Idén azonban újra rendez, méghozzá egy román író, híres vallástörténész mûvét viszi filmre. Mircea Eliade Tinerete fara de tinerete (magyarul talán Ifjúságtalan ifjúságnak fordíthatnánk) címû novelláját Bukarestben kezdi forgatni október elején.
Az igen alacsony költségvetésû produkcióban a kiváló brit színész, Tim Roth játsza a fõszerepet. A Rosencrantz és Guildenstern halott, a Kutyaszorítóban vagy a Ponyvaregény címû filmekbõl jól ismert mûvész így nyilatkozott a készülõ filmrõl: „Izgalmas volt Eliad meséjében felfedezni azokat a kulcstémákat, amelyeket mindig is jobban meg akartam érteni: idõt, tudatosságot, vagy a valóság álomszerû alapjait.” Roth mellett a nem kevésbé jeles Bruno Ganz, vagy a feltörekvõ csillagú, román származású színésznõ, Alexandra Maria Lara is feltûnik majd.
A történet egy professzorról szól, aki a második világháború elõtti sötét idõkben, egy hirtelen baleset után menekülni kényszerül. Az üldözés révén eljut Romániába, Svájcba, Máltára és Indiába, de ez számára egy belsõ utazás is lesz egyben.
Visszatérés az ifjúkori ambíciókhoz
Eliade filmjét maga Coppola finanszírozza, s a rendezés mellett a forgatókönyvet is õ jegyzi. Saját bevallása szerint ifjú, kezdõ filmes korában mindig is ilyen filmet szeretett volna forgatni. Mint mondta, ez egyfajta visszatérés ahhoz, amilyennek a még tanonc rendezõ anno megálmodta magát, az érett rendezõ Francis Ford Coppolát…
Néhány érdekesség a 66 éves Coppoláról
- családjában igen sok a híresség: például leánya, Sofia Coppola apja nyomdokain haladva egyre több sikert ér el rendezõként, vagy unokaöccsét, Nicholas Cage színészt sem kell bemutatni (hogy csak az Oscar-díjasokat említsük)
- 1978 óta õ gyártja és forgalmazza a Rubicon nevû bort
- a filmtörténetben mindössze négy alkotónak sikerült egyszerre, egy díjkiosztón három Oscart begyûjteni: James L. Brooks, Billy Wilder és Leo McCarey mellett õ a negyedik (A Keresztapa II-ért kapta)
- filmes kortársai közül õ az egyetlen, aki mind a mai napig elsõ feleségével él
- George Lucas azt nyilatkozta: a Csillagok háborújából ismert Han Solo alakját róla mintázta
- Közös étterme van Robert DeNiroval és Robin Williams-szel
- A Huston család (John Hustin, Anjelica Huston, Walter Huston) mellett a Coppola klán az egyetlen, amelyben több generáció tagjai is magukénak mondhatnak egy-egy Oscart: õ maga, apja, Carmine Coppola, lánya, Sofia és unokaöccse, Nicholas Cage is részesült az Amerikai Filmakadémia díjában
- sok külföldi rendezõt támogatott Amerikában, többek közt Wim Wenderst és Akira Kuroszavát, és az õ felügyelete mellett újították fel Abel Gance 1927-es mestermûvét, a Napoleont
Mayer Mária
Módosítás dátuma: 2005. október 02. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 379 vendég böngészi