Főoldal Krónika Öt évet kapott az 56-os tatai sortûz vádlottja

Öt évet kapott az 56-os tatai sortûz vádlottja

E-mail Nyomtatás PDF
Jogerõsen öt év börtönre ítélte hétfõn a Legfelsõbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg.<
Jogerõsen öt év börtönre ítélte hétfõn a Legfelsõbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg.
Korbely János nyugdíjas ezredesnek le kell ülnie öt éves börtönbüntetését, áll a Legfelsõbb Bíróság (LB) hétfõi jogerõs ítéletében. Korbelyt 1956-os tetteiért 2001-ben az LB már egyszer elítélte, ám a vádlott az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte. Ott ugyan szeptemberben sikeresen fellebbezett, ám az LB mégis jóváhagyta az eredeti magyarországi ítéletet.

Korbelyt azért ítélték el, mert az 56-os forradalom idején tûzparancsot adott ki a tatai forradalmárok ellen, illetve személyesen végzett a forradalmárok vezetõjével. 1956 október 26-án Korbely 15 fegyverese élén a tatai rendõrkapitányságot akarta visszafoglalni.

Strasbourgban az európai bíróság azért mentette fel Korbelyt, mert álláspontjuk szerint a gyilkosság elévült. Az LB azonban emberiesség elleni bûncselekménynek tekinti tettét, ami viszont nem évül el. A strasbourgi ítélet szerint amikor Korbuly megölte a forradalmárok vezetõjét, akkor az áldozat ismeretlen szándékkal nyúlt saját fegyveréhez. A magyar bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy az áldozat átadni készült a fegyverét. E fontos különbség miatt számít nem gyilkosságnak, hanem emberiesség ellenes bûnnek Korbely tette.

Módosítás dátuma: 2009. február 09. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 68 vendég böngészi