Főoldal fotó Sivatagtemplom

Sivatagtemplom

E-mail Nyomtatás PDF
2009.

 2009. február 19-én csütörtökön, a VAMDesign Galériában (Budapest, Váci utca 62-64.) délután 15.00 óra és este 18.00 óra között, félóránként ismétlõdõ teaszertartással megnyitják

Bérczi Zsófia: Sivatagtemplom
címû fotókiállítását a sivatagi romvárosokban élõ nõk életérõl

Elhangoznak Palotai János esztéta illetve az alkotó gondolatai a képekrõl és Bársony Júlia hangmontázsa.
18.00 órától beszélgetés.


„A sorozat készítésekor két fõ képi elem jelenléte foglalkoztatott. A díszlet, melyhez civilizációtól mentes helyszíneket kerestem; illetve a képen szereplõ alak, melyhez az iszlám világra jellemzõ nõi ortodox viseletet választottam. Vizuális szempontból a homokszínû, egynemû térben elhelyezett fekete alakok kontrasztja érdekelt. Lelkileg a vallásosság állapota foglalkoztatott; nõként az iszlám nõ vallásossága.
Beszéltem egy nikob-ot (nikob = csak a szemeket láttató nõi kendõ) viselõ asszonnyal, akivel megegyeztünk abban, hogy a természet nemcsak szerintem, de az iszlám hit szerint is tekinthetõ templomnak; bárhol imádkozhatunk. Megtudtam azt is, hogy ez az öltözék a vallásos nõk számára nem börtön, hanem állandóan jelen lévõ szent hely, Allah segít a hõség elviselésében is.
Úgy éreztem, hogy sorozatom készítésével nem mondok ellent, sõt támogatom kultúrájukat és hitüket. Ennek ellenére a konzervatív gondolkodású sivatagi férfiak kifogásolták, hogy miért ábrázolok nõket “gyámjaik”, a férfiak nélkül. Ekkor értettem meg, hogy a képeim már önmagukban lázítanak; a vidéki lakosság tradícióinak nem felelnek meg. Öntudatlanul olyan szabadságot álmodtam az iszlám nõk számára, mely sokuknak nem adatik meg.

A képek csoportosíthatók a nõi lélek belsõ szabadságához vezetõ út négy stációjaként:
• elfogadó hétköznapok - prológus
• az ébredõ vágy és lázadás - megnyílás
• a felszabadult, megnyílt és ismét megnyugodott lélek – nyitott lélek
• elindulás a magányos belsõ úton az igazi forrás felé - epilógus

Az utamról képnapló és napló: www.isishistory.blogspot.com

A kiállítás képei Egyiptomban készültek, ahová a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával jutottam el. Külön köszönet a képek szereplõinek, útitársaimnak: Károlyi Zsuzsannának, Bársony Júliának és édesanyámnak, Angster Erzsébetnek. „

Bérczi Zsófia
További információ: Tel.: +36-70-3387002
Módosítás dátuma: 2009. február 13. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 164 vendég böngészi