Főoldal Egyházak Kívülrõl próbálták befolyásolni a pápaválasztást?

Kívülrõl próbálták befolyásolni a pápaválasztást?

E-mail Nyomtatás PDF
Egy latin-amerikai bíboros azt állította pénteken, hogy a pápaválasztást kívülrõl próbálták befolyásolni.
Egy latin-amerikai bíboros azt állította pénteken, hogy a pápaválasztást kívülrõl próbálták befolyásolni. Az egyházi vezetõ a kudarc okán minden eddiginél jobban meg van gyõzõdve arról, hogy az egyházat a Szentlélek irányítja.
Egy latin-amerikai bíboros szerint XVI. Benedek megválasztása elõtt kísérletek történtek kívülrõl a pápaválasztás befolyásolására, de a kardinálisok nem hagyták befolyásolni magukat.
A külsõ beavatkozási kísérletek kudarca nyomán Oscar Andres Rodriguez Maradiaga minden korábbinál jobban meg van gyõzõdve arról, hogy "az egyházat a Szentlélek irányítja". A hondurasi bíboros minderrõl Münchenben, a KNA német katolikus hírügynökségnek beszélt.
A bíboros "a mesék és a szappanoperák világába" utalta a pápaválasztó konklávé lezajlásával kapcsolatos "leleplezéseket". Szerinte a vatikáni újságíróknak fogalmuk sem volt semmirõl, ezért kénytelenek voltak maguk kitalálni dolgokat.
Sajnos a "leleplezéseket" maguk a bíborosok sem cáfolhatták, mert ezzel is megsértették volna a konklávéval kapcsolatos titoktartási kötelezettségüket - mondta. Az új pápáról Madriaga azt mondta, az az érzése, hogy XVI. Benedektõl még kissé távol állnak a szociális problémák. Mentségként felhozta, hogy a hittani kongregáció vezetõjeként egészen más feladat kötötte le Joseph Ratzingert.
Jelek utalnak azonban arra, hogy XVI. Benedek dolgozik egy a globalizáció problémáival kapcsolatos szociális enciklikán, "ami jó dolog lenne" - mondta. Saját hazájában, a közép-amerikai Hondurasban jelentõs problémának látja a bíboros "a vallás kommercializálódását". Túl sokan vannak olyanok, akik ragyogó üzleti ötletet látnak egy új szekta alapításában - mondta.
"Az önjelölt lelkipásztorok például fizetség ellenében kínálnak csodás gyógyulást saját garázsukban". Ez az új jelenség sokkal több problémát vet fel, mint a hagyományos fundamentalista evangéliumi szekták léte" - közölte.

Módosítás dátuma: 2005. október 15. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 216 vendég böngészi