Főoldal Egyházak A KDNP elismertetné az állammal az egyházi esküvõt

A KDNP elismertetné az állammal az egyházi esküvõt

E-mail Nyomtatás PDF
Az egyházaknak súlyos hátrányokat okozó, durva egyenlõtlenségek megszüntetését, valamint az állam által elismert templomi esküvõ bevezetését ígéri jobboldali gyõzelem esetére Semjén Zsolt fideszes képviselõ, a KDNP elnöke a Népszabadságban megjelent interjúban.
Az egyházaknak súlyos hátrányokat okozó, durva egyenlõtlenségek megszüntetését, valamint az állam által elismert templomi esküvõ bevezetését ígéri jobboldali gyõzelem esetére Semjén Zsolt fideszes képviselõ, a KDNP elnöke a Népszabadságban megjelent interjúban.
A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közös listával indul a jövõ évi választásokon. Még javában folyik a programegyeztetés, de Semjén Zsolt fideszes képviselõ, a KDNP elnöke szerint biztosra vehetõ, hogy a kereszténydemokraták markáns egyházpolitikai elképzelésekkel jelentkeznek. Nem valószínû – jegyezte meg –, hogy ezekrõl nagy vita lesz majd a két párt között.
A vallásos emberek – mondta a lapnak Semjén Zsolt – többnyire kényszerû kötelességként élik meg az állami esküvõt, számukra az egyházi szertartás a fontos. Ha az állam hivatalosan is elismerné a templomban kötött házasságot, senkinek a jogai nem sérülnének, viszont megszûnne egy fölösleges bürokratikus procedúra – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egyik egyházat sem zárnák ki ebbõl a lehetõségbõl, csak bizonyos formai követelményeknek kellene eleget tenni. Az egyházi eljárás nem ellenkezhet majd az állami családjogi törvényekkel, így arra sem lesz mód, hogy egy adott vallási közösségben legalizálják a többnejûséget, vagy homoszexuális párokat adjanak össze. Az egyházi esküvõ állami elismertetése már korábban is szerepelt a párt elképzelései között, ám azt – idõhiány miatt – nem tudták megvalósítani az Orbán-kormány idején.
A megvalósulatlan, és ismét programba vett tervek között szerepel egy új tantárgy, a „kötelezõen választható” etika bevezetése. Ez több lépcsõben történne. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy nem a hitoktatás kötelezõvé tételérõl van szó: mindenki maga dönthetné el, hogy vallási vagy nem vallási alapú etikai ismereteket szeretne elsajátítani.
A jobboldal gyõzelme esetén változások várhatók az egyházak támogatási rendszerében is. Felszámolnák azokat a „durva egyenlõtlenségeket”, amelyek Semjén szerint súlyos hátrányt okoznak az egyházaknak. A jelenlegi kormány sok milliárd forinttal károsította meg az egyházakat, annak ellenére, hogy a felekezeti intézmények finanszírozásáról és az egyházi ingatlanok tulajdonrendezésérõl törvények és nemzetközi szerzõdések rendelkeznek – fejtette ki a politikus.
Semjén Zsolt kijelentette: az egyházi esküvõ elismertetése és az új tantárgy esetében nincs szükség jelentõs pluszforrásokra, ami pedig a többi tételt illeti, teljesen mindegy, hogy mennyi a kiadás, a „jogszerû helyzetet vissza kell állítani”.

Módosítás dátuma: 2005. október 18. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 133 vendég böngészi