Főoldal fotó Magyar fotósok Párizsban készült alkotásai a pozsonyi magyar intézetben

Magyar fotósok Párizsban készült alkotásai a pozsonyi magyar intézetben

E-mail Nyomtatás PDF
Akár profi fotóst, akár egyszerû turistát kérdezünk, legtöbben azt mondják, Párizs a világ egyik legfotogénebb városa.
Akár profi fotóst, akár egyszerû turistát kérdezünk, legtöbben azt mondják, Párizs a világ egyik legfotogénebb városa. Kávéházak, parkok, kerítések, kirakatok, lépcsõk, székek, padok, éjszakai mulatók, az Eiffel-torony, a Montmartre hangulatos utcácskái…

Egyszóval a francia fõvárosban fotózni maga a gyönyörûség, Ám igazán eredeti képet készíteni nem is olyan könnyû.

A Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából évente egy-egy profi fotós tölthet el két hónapot Párizsban, ahol semmire sincs gondja, él, mint Marci Hevesen, egész nap járja a várost és kattintgat, méghozzá úgy, hogy André Kertész szelleme kíséri végig a francia fõvároson.

Ezt az ösztöndíjat ugyanis a 20. századi fotográfia talán legismertebb alkotómûvészének tiszteletére alapították. André Kertész hitvallása szerint a fényképezés olyan, mint a naplóírás. Brassai azt mondta róla, hogy igazi képalkotó zseni volt: a lehetõ legtudatosabban tervezte meg fotóit, miközben a valóság elemeit egyáltalán nem változtatta meg, mivel azt vallotta, hogy a természetes látvány esztétikumát semmi sem képes felülmúlni. Azaz úgy kell exponálni, hogy a valóságban minden érintetlen, rendezetlen, befolyásolatlan maradjon.

Az emberrõl sokat elárul, hogyan fedez fel magának egy várost; milyen útvonalakat, helyszíneket választ, mit kutat, mire figyel fel, és milyen tapasztalatatokkal érkezik haza. A fotózás ráadásul magányos mûfaj. Susan Sontag híres hasonlatával élve olyan, mint a vadászat: a fotós lesben áll gépével, hogy elkapja a pillanatot. Fontos, hogy pontosan tudja, mit keres, és ha megtalálja, tudja rögzíteni azt. Az elkészült fénykép mint mûalkotás ugyanis nemcsak a külvilág dokumentuma, hanem fõleg arról az egyénrõl szól, akinek objektívjén keresztül belelátunk egy város életébe.

Az André Kertész-ösztöndíjasoknak természetesen prezentálniuk kell munkájuk eredményét. A legjobb fótókból összeállt egy vándorkiállítás, amelynek anyagát Szarka Klára válogatta, és amely elõször a budapesti Balassi Intézetben került bemutatásra, jelenleg pedig végigjárja a kontinens magyar intézeteit.

A tárlat október 6-án Pozsonyba érkezik. Az alkotók névsorát tanulmányozva egyetlen dologban mutatkozik rokonság közöttük: valamennyien elsõrangú fényképészek, és valamennyien ismerik André Kertész hitvallását, miszerint a fényképezés olyan, mint a naplóírás. A kiállításon szereplõ mûvészek viszont a legkülönfélébb stílusok, alkotói megközelítések, mûfajok elkötelezettjeiként fotografálták az André Kertésznek is otthont és hosszú éveken át ihletet adó várost.

A nem mindennapi kiállítás november 4-ig tekinthetõ meg Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében (Palisády 54.) A szervezõk minden érdeklõdõt szeretettel várnak a megnyitóra október 5-én 17.00 órakor.

Juhász Katalin
Módosítás dátuma: 2009. október 02. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 265 vendég böngészi