Főoldal múzeum Musaeum Hungaricum II.

Musaeum Hungaricum II.

E-mail Nyomtatás PDF
Muzeológiai tanácskozást tartottak Somorján
A szlovákiai magyarság tárgyi emlékei és ezek múzeumi dokumentációja címmel a boldogfai székhelyû Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a Galántai Honismereti Múzeum és a Fórum Kisebbségkutató Intézet szervezésében került megrendezésre (az utóbbi intézmény somorjai székházában) a Musaeum Hungaricum II.
Muzeológiai tanácskozást tartottak Somorján
A szlovákiai magyarság tárgyi emlékei és ezek múzeumi dokumentációja címmel a boldogfai székhelyû Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a Galántai Honismereti Múzeum és a Fórum Kisebbségkutató Intézet szervezésében került megrendezésre (az utóbbi intézmény somorjai székházában) a Musaeum Hungaricum II. konferencia.
Az elsõ ilyen jellegû tanácskozás 2003-ban zajlott A magyar muzeológiai tevékenység aktuális kérdései címmel, majd ezt követõen Musaeum Hungaricum fõcímmel rendeztek egy-egy konferenciát 2004-ben, illetve 2005-ben. Az idei elõadássorozaton dél-szlovákiai intézmények, javarészt múzeumok munkatársai tartottak elõadásokat – kétharmad részt magyar nyelven, egyharmad részt pedig szlovákul. Meg kell említeni, hogy a konferencián – egy kivétellel – valamennyi elõadás szövegváltozatát is megkapták az érdeklõdõk.
A tanácskozás megnyitója után Uršula Ambrušová, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum munkatársa a kassai fazekas céh magyar nyelvû írásbeli emlékeit vette számba (1574-es szabályzat, 1830-as, 1832-es mesterlevél). A szerzõ (akinek dolgozatát Gaucsík István olvasta fel) a forrásanyagok leírása mellett foglalkozott azok tartalmával is. Kovács Eszter Blaskovics József neves turkológusnak az érsekújvári Thain János Múzeumban található hagyatékát (3 625 könyvtári tétel) mutatta be. Mint megtudhattuk, a különféle nyelvû kötetek egy részét nem volt egyszerû feladat tematikai csoportokba besorolni.
Gaucsík István, a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltárának munkatársa Paxy László hagyatéka címmel tartotta meg elõadását. A szerzõ témakörökbe csoportosította a levéltári iratokat. Fehér Csaba, a komáromi Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumának igazgatója egyebek mellett a közelmúltban átadott, Kultsár István nevével fémjelzett olvasóteremrõl tájékoztatta a jelenlévõket. Katarína Holbová, a lévai Barsi Múzeum munkatársa a volt Mohi településsel kapcsolatos néprajzi gyûjtemény kialakulását, további felhasználását foglalta össze.
Danter Izabella, a Galántai Honismereti Múzeum néprajzkutatója A kisalföldi hagyományos gazdálkodás címû kutatóprogramot ismertette, amelynek elindítója Fehérváry Magda volt 1988-ban a komáromi Duna Menti Múzeumban. A szerzõ beszámolt továbbá a 2005-ben megjelent Hagyományos gazdálkodás a Kisalföld északi részén. Farkasd, Negyed címû kötet kutatópontjaival kapcsolatos eredményeirõl is.
A fentiekben bemutatott, elsõsorban múzeumi keretek között kidolgozott elõadásokkal kapcsolatban el kell mondani, hogy fontos adalékai a szlovákiai magyar kultúra egyik részterületének, a muzeológiának is.
BAGIN ÁRPÁD

Módosítás dátuma: 2005. november 04. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 201 vendég böngészi