Főoldal Sajtóarchívum Demokrata Mizujs? (Tv-jegyzet)

Mizujs? (Tv-jegyzet)

E-mail Nyomtatás PDF

Régi-új „műsort" üdvözölhettünk a minap a késő esti órákban: visszatért a lapszemle. Az eseményt „hivatalból" illik üdvözölnöm, bár az örömöm nem teljes.
Az általam megismert első tévés lapszemlét az egyik angol égi csatornán sugározzák az éjszakai hírek utolsó fejezeteként. A műsorvezető kiteríti a színesen virító napilapokat, és bele-beleolvas az öles szalagcímekbe. Hat-nyolc újságot letudnak hat-nyolc perc alatt, a Jó éjszakát, szép álmokat! előtt. Azt nem tudom, hogy a kiadók fizetnek-e a képernyőre kerülésért, és ha igen, mennyit. (Egy-egy félperces „lapozó" hirdetés csúcsidőben mifelénk félmillióba is belekerül.)
A rendszerváltáskor történt tévés átszervezés új műsorrendjében a kettes program „családias" kettős műsorvezetése nálunk is lapszemlével búcsúzott esténként a nézőktől. A vegyes páros nem a kész lapokból, hanem fénymásolatokból idézett. Ők „hozott anyagból" dolgoztak, egy szerkesztő jelölte ki számukra az említésre érdemes írásokat. Akit akkoriban érdekeltek a belpolitikai események, biztos, hogy éjjeli bagolyként kivárta a másnapi lapok cikkeinek előzetes beharangozását.
Ezt a hagyományt elevenítették most föl. A debütálás kissé fellengzősnek tűnt. A takarékosságra szorított tévénéző csodálkozik, hogy miként jutott műsoridő erre a rétegműsorra. A láthatóan gondos munkával — főcím, miegymás — össze hozott produkció képileg eléggé szegényesre sikeredett, de legalább váltott bemondók skandálják a cikkeket... Ez a fajta szavalós lapszemle teljesen műfajidegen. Lehet, hogy a tárgyilagosság sugallása volt a cél?
Azon nem érdemes vitatkozni, hogy sikerült-e tárgyilagos, semleges lapszemlét csinálni. Ez, hogy úgy mondjam, „ízlés dolga". Az angolok azt a kényelmes megoldást választották, hogy a címlap-sztorikat mutatják be. A szemléző így garantáltan megőrizheti a semlegességét, és mentesül a válogatással implicite együtt járó kommentálástól. A „magyar változat" munkatársai válogatnak, szerkesztenek. A mi hektikus médiapolitikai életünkben pedig bizonyára már el is kezdték a Mi újság? tartalomelemzését kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt. Várom az első eredményeket.
Zétényi Zoltán (Demokrata, 1996./5. - február 1.)

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 148 vendég böngészi