Főoldal Sajtóarchívum Napi Magyarország Kisebbségi vezetők találkozója a kormányfővel

Kisebbségi vezetők találkozója a kormányfővel

E-mail Nyomtatás PDF

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt a Parlament Gobelin termében fogadta a 12 hazai országos kisebbségi önkormányzat elnökét valamint a Magyarországi Román Önkormányzatok Szövetségének vezetőjét. A találkozón résztvett dr.Somogyvári István, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr.Doncsev Toso, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, Varjú Gabriella elnökhelyettes, Polgár Anna kabinetfőnök, valamint Varga József elnöki tanácsadó. A kormányfő a találkozó után elmondta, hogy a kisebbségek kérései
ésszerűk, melyek közül talán a legfontosabb, hogy lehetőségük legyen a leglényegesebb kérdések személyes megbeszélésére is. Ennek volt a nyitánya mai találkozó. A miniszterelnök szerint a kisebbségi önkormányzatok kiállták a választás próbáját, és - a románoknál történt nemkívánatos eseményektől eltekintve - kellő közbizalom mellett alakultak meg. A parlamenti képviselettel kapcsolatban elmodta, hogy a képviselők számának csökkentésével szeretné a kormány összekötni a kisebbségek országgyűlési jelenlétének biztosítását. A dolog nem könnyű, hiszen a kisebbségek alacsony számuk miatt nem tudnak képviseletet biztosítani maguknak, ezért külünleges, könnyített szabályokat kell hozni érdekükben. Erről már folynak a pártok között egyeztető megbeszélések, mert kétharmados törvényről van szó. A kormányfő a kisebbségek kulturális autonómiája megteremtésének pénzügyi hátterét nehéz ügynek nevezte. A tárgyaláson szóba került az intézményhálózat megteremtésének kérdése is. Ennek kidolgozására a Kisebbségi Hivatal folytat majd tárgyalásokat az érintettekkel. Megfontoltan kell cselekedni, nehogy állandó fenntartási válsággal küszködjenek a kisebbségek. Lapunknak arra kérdésére, mit tehet a kormány abban az esetben, ha román részről összekapcsolnák a magyar egyetem kérdését azzal, hogy nem alakult meg az itteni önkormányzat, Orbán Viktor elmondta, kizártnak tartja, hogy ilyesmi megtörténjen. Márcsak a lélekszám különbsége miatt sem vethető össze a két ország kisebbségeinek helyzete. Tarthatatlan mindenféle "árukapcsolás". Mindkét ügyet meg kell oldani, hiszen ezek fontos kérdések. Függetlenül az ottani magyarok helyzetétől, saját feladatként kell kezelni az önkormányzati kérdést, és kötelességünk a mi értékeink szerint mihamarabb jogi megoldást találni az áldatlan állapotok megszűntetésére.
Doncsev Toso elmondta, hogy jó hangulatú, őszinte és nyílt munkajellegű találkozó volt. A miniszterelnök említést tett a kisebbségek hazai életének hosszú történelmi múltjáról, és jelképesnek is tekintette, hogy éppen a nemzeti ünnepünk előtt találkozott a kisebbségek vezetőivel, továbbá utalt a NATO-csatlakozásra is, amelynek szintén van üzenete, hiszen számos európai ország örülne, ha ilyen békésen élnének a kisebbségek mint hazánkban. A megbeszélésen sorra vették azokat a gondokat, amelyeket a kisebbségek előzetesen összegyüjtöttek.
Lásztity Péró, a szerb kisebbség vezetője lapunk számára összefoglalva ezeket a témákat elmondta, hogy fölvetették a kormány és a kisebbségek közötti partneri viszonyban a döntésekben való részvétel kérdését, leszögezték, hogy a kulturális autonómiához szükségesek intézmények is, ehhez a törvény módosítása is elengedhetetlen. Nagyon fontos a választásra vonatkozó szabályok módosítása és a parlamenti képviselet megoldása. Külön kiemelték a kisebbségi oktatás helyzetét, amihez megfelelő kormányzati lépések szükségesek a finanszírozás érdekében.

Zétényi Zoltán

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 321 vendég böngészi