Főoldal muzsika Igényes zene, ingyen Újvidéken

Igényes zene, ingyen Újvidéken

E-mail Nyomtatás PDF
Klasszikus zenei csemegék az Újvidéki Zenei Nyár kínálatában
Klasszikus zenei csemegék az Újvidéki Zenei Nyár kínálatában
Az ötvenes évek óta szerveznek Újvidéken mai értelemben vett fesztiválokat, melyek zöme akkor is, ma is zenei indíttatású volt. Voltak tiszavirág-életû tamburafesztiválok, Dunának szentelt zenei rendezvények, ám ezekre ma már a városlakók sem igen emlékeznek. Mégis jó alap lehetett mindez arra, hogy aztán a hetvenes évek közepétõl, Anton Eberst indítványára, kezdetét vegye az Újvidéki Zenei Ünnepségek (NOMUS), majd ugyanezen évtized végétõl a jazzfesztivál, és az ezredfordulón a legismertebb, az EXIT. Nem véletlen hát, hogy egyre több helyen nevezik Újvidéket Szerbia fesztiválvárosának, mivel a zenei rendezvények mellé egyéb: színházi, film, irodalmi fesztiválok társulnak.
És akkor még nem is említettük az Újvidéki Zenei Nyarat, mely lényegében nem fesztivál, hanem egész nyáron át klasszikus zenei csemegéket kínáló rendezvénysorozat. A városi Zenekedvelõ Ifjúság szervezésében különbözõ idõpontban és a város több helyszínén klasszikus zenei elõadókat láthatunk-hallhatunk. Idén június 30-án kezdõdött a sorozat David Sanger brit orgonamûvész fellépésével a Mária Neve, belvárosi templomban. Milan Raduloviæ, a Zenekedvelõ Ifjúság titkára szerint az anyagi és helyiséggondok ellenére az idei nyárra is sikerült húsz ígéretes koncertet biztosítani, melyeket a közönség hagyományosan ingyen nézhet meg. A nyár és a rendezvény felénél tartunk, augusztusban, sõt még szeptemberben is ígéretes hangversenyek elé nézünk. Raduloviæ figyelmünkbe ajánlja a horvátországi Goran Filipec pénteki (aug. 1.) zongorahangversenyét a Mária Neve templomban, majd az orosz Dominant vonósnégyes fellépést ugyanott augusztus 5-én, Elena Nogaeva orosz származású németországi zongoramûvésznõ bemutatkozását augusztus 10-én (ugyancsak a templomban), és több szerbiai együttes koncertjét, melyek mûsora a nyári idõszakhoz igazodva, népszerû és könnyed. Közöttük lesz augusztus 22-én Zima Csaba vezényletével a Vajdasági Ifjúsági Kamarazenekar (belvárosi templom), de lesz egy jazz-est is szeptember 1-én (a Nikolaj utcai diákotthon kerthelyiségében): Aleksandar Banjac, Magyarics István, Vladimir Jakovljeviæ, Pongó Róbert és Svetlana Palada jóvoltából.
Minden hangverseny 21 órakor kezdõdik, mint kiderült, zöme a Mária Neve templomban, ugyanis a szervezõk a renoválás alatt álló péterváradi Szent György templom helyett nem találtak megfelelõ termet, a szabadtéri koncertek helyszínének kiválasztása pedig általában a városi zaj miatt lehetetlenül el. Nagy Magdolna

Módosítás dátuma: 2008. július 31. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 57 vendég böngészi