Főoldal Kárpát-medence Románia: éles támadások a kisebbségi törvénytervezet ellen

Románia: éles támadások a kisebbségi törvénytervezet ellen

E-mail Nyomtatás PDF
Romániában minden eddiginél élesebben támadta a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt.
Romániában minden eddiginél élesebben támadta a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt. Mircea Geoana, a párt elnöke, volt külügyminiszter azt mondta, hogy a javaslatban szereplõ kulturális autonómia éket verne a szerinte harmonikus közösségben élõ romániai etnikai csoportok közé.
Mindenfajta közösségi autonómiát elvet a román szociáldemokrata párt. Vezetõi a székelyföldi Marosfõ volt KISZ-táborában tanácskoztak a párt erdélyi szervezeteinek elnökeivel, majd nyilatkozatban ítélték el az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvénytervezetet, amely a román szenátusban elbukott, és most a képviselõházi vitára vár.
Mirciea Geoana pártelnök és Adrian Nastase ügyvezetõ elnök szerint a törvénytervezet ötödik fejezete, amely a kulturális autonómiára vonatkozik, elfogadhatatlan, alkotmányellenes és ellentmond az európai normáknak, mert az állami intézmények mellé párhuzamos struktúrákat, kisebbségi autonómia tanácsokat szándékszik felállítani.
A szociáldemokraták szótárában újból megjelent a nemzetérdek, a szuverenitás, illetve az etnikai elkülönülés vádja. A volt külügyminiszter szerint az RMDSZ a gazdasági fejlesztési régiók átszabásával az '50-es évek szovjet típusú autonómia-struktúráját akarja létrehozni. Kijelentése az egykori magyar autonóm tartományra utalt. Az ellenzéki szociáldemokrata vezetõk meggyõzõdésüket fejezték ki, hogy a kisebbségi törvény képviselõházi vitája után tavasszal a kormánypártok soraiból is sokan a jogszabály ellen szavaznak, s ha felbomlik a kormánykoalíció, hajlandók az elõrehozott választásokig támogatni egy kisebbségi liberális kabinetet.
Közben a kormányon lévõ egyik nagy párt, a demokraták Kovászna megyei szervezete is a székelyföldi románok sanyarú sorsát emlegeti és ellenzi a törvénytervezet kulturális autonómiára vonatkozó részét. A párt országos elnöke pedig csak annyit mondott, hogy javításra szorul az RMDSZ tervezete. A kis konzervatív párt - idézem: "a mérgezõ részek kiküszöbölését" szorgalmazza.
A kormánykoalíció másik fõ ereje, a liberális párt csak annyit közölt, hogy nem kér a szociáldemokraták mérgezett ajándékából. Markó Béla úgy nyilatkozott: a szociáldemokrata párt mostani magatartásával megcáfolja mindazt, amit az elõzõ kormányzati ciklusban kisebbségi kérdésekben tett és úgy tûnik, hogy a párt ismét egy Ion Iliescu által befolyásolt nacionalista szervezetté válik. Rendkívül veszélyes az etnikumközi viszony felemlegetése. A támadás tulajdonképpen a kormánykoalíció szétrobbantására irányul, amely amúgy sem túl szolidáris és pont a kisebbségi törvény ügyében a legsebezhetõbb - tette hozzá Markó Béla.
Módosítás dátuma: 2005. november 13. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 373 vendég böngészi