Főoldal Kárpát-medence Továbbfejleszteni a nemzetiségi oktatást

Továbbfejleszteni a nemzetiségi oktatást

E-mail Nyomtatás PDF
Budapesten tartott tanácskozást a magyar–szlovák kisebbségi vegyes bizottság
Budapest.
Budapesten tartott tanácskozást a magyar–szlovák kisebbségi vegyes bizottság
Budapest. A kisebbségi oktatás továbbfejlesztésérõl döntöttek a magyar–szlovák kisebbségi vegyes bizottság tegnapi ülésén. Miután Budapest is aláírta a közös testület legutóbbi, 2003-as ülésének jegyzõkönyvébe foglalt határozati javaslatokat, tegnap újra tárgyalóasztalhoz ülhettek a felek. Igaz, az eltelt két év alatt is folytak elnöki, valamint titkársági egyeztetések, de hivatalos találkozóra csak most került sor. A bizottság ötödik ülése után mindkét fél azt hangsúlyozta, legfontosabb feladatuk a kisebbségek identitásának, kultúrájának megõrzése.
Szabó Vilmos, a budapesti Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára (a bizottság magyar társelnöke) szerint fontos, hogy a testület munkáját mindkét részrõl segítik a kisebbségi szervezetek, a Magyar Koalíció Pártja és a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat. A tegnapi tárgyalásokról készült jegyzõkönyv részletei napokon belül nyilvánosságra kerülnek, de a sajtótájékoztatón néhány konkrét kérdés is szóba került. Szabó Vilmos szerint a bizottság munkájának lényege, hogy nemcsak elvi kérdésekkel, hanem gyakorlati problémákkal is foglalkozik. Így kiemelt fontosságot kapott a komáromi Selye János Egyetem, a pozsonyi fél pedig a tótkomlósi és szarvasi szlovák oktatási intézmények fejlesztését és felújítását szorgalmazta.
A bizottság szlovák társelnöke, Miroslav Moj3ita az utóbbi témával kapcsolatban megjegyezte, a fejlõdés ezen szakaszában már nemcsak az infrastruktúra, hanem az oktatás minõségének fejlesztése is kulcskérdés. Moj3ita szerint örvendetes a vegyes bizottság munkájának folytatása, és reméli, hogy legalább évente megismétlõdhetnek ezek a találkozók. A most készülõ jegyzõkönyv a jövõbeni tervek mellett tartalmazza azokat a pontokat is, amelyek megvalósítására eddig nem került sor.
Összességében mindkét fél egyetértett abban, hogy a vegyes bizottságnak a kisebbségi kultúra ápolásán túl fontos feladata a kétoldalú kapcsolatok fenntartása, és az Európai Unióban való közös részvétel megjelenítése. (knt)

Módosítás dátuma: 2005. november 16. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 158 vendég böngészi