Főoldal Kárpát-medence Nem akarunk emlékezni

Nem akarunk emlékezni

E-mail Nyomtatás PDF
Két emlékmûvet is avattak Pozsonyban a rendszerváltás évfordulóján, érdektelenség kísérte a rendezvényeket
Szerdán este a pozsonyi SNP téren alig száz ember emlékezett az 1989 novemberére.

 Két emlékmûvet is avattak Pozsonyban a rendszerváltás évfordulóján, érdektelenség kísérte a rendezvényeket
Szerdán este a pozsonyi SNP téren alig száz ember emlékezett az 1989 novemberére. A kormányhivatal által szervezett koncerten hiába tett meg mindent a jókedv érdekében többek között Jana Kirschner, a cseh Moága együttes és az ukrán Haydamaky formáció, a rossz idõjárás miatt csak egy-két percre álltak meg az emberek a színpad elõtt, hogy gyertyát gyújtsanak vagy archív filmfelvételek segítségével emlékezzenek a tizenhat éve történtekre. Az ünnepi beszédet mondó Mikulá1 Dzurinda kormányfõ nem érzett csalódottságot az érdektelenség miatt, véleménye szerint ma már mindenki saját maga választja meg, hogyan ünnepli a rendszerváltást. Értékelése szerint 1989. november 17-e az ország újkori történetének talán legfontosabb dátuma, hiszen Szlovákia egy új világba lépett. „A diktatúra világából, ahol a gyûlölet uralkodott, ahol féltünk a versenytõl, ahol még a véleményünket is féltünk vállalni, átléptünk a szabadság világába” – jelentette ki a miniszterelnök. Ugyanakkor Daniel Tupý zsolnai egyetemista meggyilkolásának kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a szabadságért minden nap meg kell dolgozni, ezért az egész társadalomnak érzékenynek kell lennie az intolerancia, az erõszak megnyilvánulásaival szemben. Ivan Ga1parovie államfõ is a szélsõséges és erõszakos mozgalmak felbukkanására figyelmeztetett. Véleménye szerint a demokrácia kifejezést naponta meg kell tölteni tartalommal ahhoz, hogy nyugodt világban élhessünk. Pavol Hru1ovský házelnök úgy véli, veszélyes lehet, ha az emberek megfeledkeznek arról, milyen is volt igazán a kommunizmus. „Emlékezzünk az embertelen kor áldozataira, és soha ne felejtsük el a múltat” – mondta az ünnep kapcsán a parlament elnöke, aki a ru3inovi temetõben az egykori politikai foglyok és a kommunizmussal szembeni ellenállás képviselõivel emlékezett a jogtalanság évtizedeire.
Volt, aki az ünnep kapcsán a rendszerváltás hiányosságaira akarta felhívni a figyelmet. A fiatal újságírók szövetsége csütörtökön a Legfelsõbb Bíróság épülete elõtt maroknyi közönség elõtt követelte: azonnal távolítsák el azokat a bírákat, akik a szocializmus idején részt vettek az ellenzékkel szembeni perekben.
A rendszerváltás évfordulóján Pozsonyban két emlékmûvet is felavattak. Dévénynél, a Duna partján, az egykori szögesdrót közelében mostantól a Szabadság kapuja emlékeztet azokra, akik 1945 és 1989 között illegális határátlépés közben vesztették életüket. A kommunizmus áldozatai is emlékszobrot kaptak, mégpedig a pozsonyi Jakab téren.
RUDAS DÓRA

Módosítás dátuma: 2005. november 19. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 73 vendég böngészi