Főoldal könyv Meteor az irodalom egén

Meteor az irodalom egén

E-mail Nyomtatás PDF
Francia folyóirat József Attila kötetét méltatja
Az év legjelentõsebb versköteteként mutatja be József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) címû franciául megjelent összes versét a L’Express címû folyóirat legfrissebb számában.

 Francia folyóirat József Attila kötetét méltatja
Az év legjelentõsebb versköteteként mutatja be József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) címû franciául megjelent összes versét a L’Express címû folyóirat legfrissebb számában. Kassai György és Jean-Pierre Sicre szerkesztésében a Phébus Kiadó gondozásában október 15-tõl kapható a francia könyvesboltokban a 704-oldalas kötet, amelynek borítóján Korda Vince a költõrõl 1927-ben rajzolt portréja látható.
Olivier Le Naire József Attila-idézetekkel illusztrált írásában a magyar Rimbaud-ként mutatja be a „meteort, aki a múlt század elején bevilágította a magyar irodalom egét”. A cikkíró hangsúlyozza, hogy bár József Attilának jelentek meg versei franciául, és jelentõs francia írók és költõk – köztük Cocteau, Eluard, Guillevic, Vercors, Seghers, Cayrol – voltak csodálói, a francia nagyközönség számára mindmáig ismeretlen maradt mûvészete. „A világ igazságtalansága és aljasságai ellen állandóan lázadó nagy költõ megható, spontán és nagyon önéletrajzi munkásságának” megértéséhez az elemzõ elengedhetetlennek tartja József Attila életének megismerését, amely Jean Rousselot 1957-ben írt ötvenoldalas tanulmányával egyetemben részletesen olvasható a kötetben. Ebbõl a folyóirat József Attila többszöri öngyilkossági kísérleteit emeli ki. A kritikus megemlíti, hogy a „Rimbaud-hoz hasonlóan provokatív, gúnyolódó, sértõdékeny, koraérett és túlérzékeny” József Attila már 17 évesen feltûnt a Szépség koldusa címû baudelaire-i hatásokat mutató elsõ kötetével, és Villon csodálójaként elátkozott léleknek tartotta magát, korai halálról álmodozott. Bécsi és párizsi tartózkodása után Magyarországra hazatérve „flörtölt a politikával, a pszichoanalízissel és a nõkkel, de mindez ahelyett, hogy meggyógyította volna, inkább csak súlyosbította lelki állapotát” – írja Le Naire.

Módosítás dátuma: 2005. november 19. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 101 vendég böngészi