Főoldal könyv Mécs László költészetérõl

Mécs László költészetérõl

E-mail Nyomtatás PDF
Megjelent az Irodalmi Szemle novemberi száma
Mécs László költõi hagyatékából közöl verseket a folyóirat.

 Megjelent az Irodalmi Szemle novemberi száma
Mécs László költõi hagyatékából közöl verseket a folyóirat. Bárczi Zsófia terjedelmes tanulmányában Mécs László kötészetesztétikájával és a katolikus irodalom helyzetével, értelmezésével foglalkozik a két világború között. A szerzõ rámutat: „a »katolikus irodalom« pontos körülhatárolására maguk az érintettek sem voltak képesek”, s bár hadakoztak a Nyugatban megjelent értékelésekkel, köztük Illyés szigorú megállapításaival, irodalom és ideológia kérdésében azonban jócskán megoszlottak a vélemények. Lényegében Rónay György véleményét fogadja el a szerzõ, miszerint „... külön »a katolikus irodalom« nincs, ellenben van a magyar irodalmon belül olyan irodalom, amelyben a katolikus élmény valósul meg mûvészi formában: Babitstól kezdve Juhász Gyulán, Harsányi Lajoson, Sík Sándoron át Dsida Jenõig és másokig”. Mécs László költészetfelfogását Bárczi Zsófia szerint „ugyanazok az elképzelések uralják, mint a katolikus publicisztikát a harmincas évekig”.
Pomogáts Béla írása (A komp helyzetében) a magyarság és Magyarország helyzetével foglalkozik. Az Ady-metafora kapcsán azonban nem a „kelet” és „nyugat” közt vergõdõ magyarság gondjairól szól, hanem a magyar kultúra (és ezen belül a magyar irodalom) identitászavaraira és bizonytalanságaira mutat rá. Közli a lap Csehy Zoltán és Török Elemér verseit, s köszönti Török Elemért 75. születésnapja alkalmából.
Ember a tájban – táj az emberben címmel Szeberényi Zoltán Duba Gyula Szerelmes földrajzom címû kötetérõl írt terjedelmes eszszét. Vendégkritikaként közli a folyóirat Bedecs László írását Tõzsér Árpád közelmúltban megjelent (Faustus Prágában címû) verses drámájáról. Kritikát olvashatunk Spiró György Fogság címû legújabb regényérõl (Alexa Károly tollából). Bemutatja a folyóirat Harold Pintert, az idei Nobel-díjas drámaírót is. (zsolt)

Módosítás dátuma: 2005. november 21. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 81 vendég böngészi