Főoldal pop-rock Michael Jacksont antiszemitizmussal vádolják

Michael Jacksont antiszemitizmussal vádolják

E-mail Nyomtatás PDF
Egy zsidó érdekvédõ csoport tiltakozik Jackson ellen, mert az énekes állítólag vérszívónak és összeesküvõnek nevezte a zsidó népet egy hangfelvételen.

 Egy zsidó érdekvédõ csoport tiltakozik Jackson ellen, mert az énekes állítólag vérszívónak és összeesküvõnek nevezte a zsidó népet egy hangfelvételen.
A hét elején az amerikai televízió Good Morning America címû mûsorában leadták egy üzenetrögzítõ hangfelvételét, amin Michael Jackson állítólag a zsidókat "vérszívónak" nevezi.
A vérét szívják
A mûsor keddi adásba kerülése után egy becsületsértések ellen tevékenykedõ szervezet (Anti-Defamation League) felhívta Jacksont, hogy kérjen bocsánatot "bántó és gyûlöletkeltõ" szavai miatt, amik szerintük kimerítik az antiszemitizmus témakörét - írja a BBC.
A sérelmezett hangfelvételen Jackson a következõket mondta: "Kiszipolyoznak. Olyanok, mint a piócák. A zsidók összeesküvést terveltek ki, közös céljuk van."
Még pár bõr Jackóról
A hangfelvétel egyike volt azoknak a rögzítõn hagyott üzeneteknek, amiket Howard King, ügyvéd tett közzé egy olyan ügy kapcsán, amiben Jacko egyik korábbi tanácsadóját, Dieter Wiesent képviseli az énekessel szemben. Wiesen 64 millió dollárra pereli Jacksont szerzõdésszegés és csalás miatt.
A zsidó becsületvédõ szervezet amerikai vezetõje, Abraham H. Foxman szerint "Úgy tûnik bármi problémája van az életben, Jackson megpróbálja ráfogni a zsidókra. Szomorú, hogy Jacksonra is hatottak azok az általános téveszmék, miszerint minden zsidó manipulatív, pénzéhes és hatalommániás."
Egyszer már zsidózott
1995-ben már Michael Jacksonnak meggyûlt a baja a zsidókkal, ekkor több zsidó csoport is felháborodását fejezte ki a "They don't really care about us" címû szám szövegének következõ részére: "Jew me, sue me, everybody do me" - magyarul körülbelül: "Csapj be, perelj be, mindenki végezzen ki". (Megjegyzés: az amerikai szlengben a "to jew" igenév jelentése: csalni (forrás: Jonathan Green: Slang Thesaurus), a "jew" fõnév pedig eredetileg zsidót jelent.) Az énekes akkor bocsánatot kért a zsidóktól, és azt mondta, csak a rasszizmus gyûlöletességét akarta kifejezni a szóhasználattal, de egybõl meg is változtatta a sértõ részeket.
Foxman hozzátette, hogy remélték, hogy Jackson tanult már ebbõl az esetbõl, "de most már látjuk, hogy szíve mélyén bigott maradt".
Az énekes szóvivõje, Raymone Bain elmondta, hogy Jackson nem kívánja kommentálni az esetet.

Módosítás dátuma: 2005. november 25. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 127 vendég böngészi