Főoldal Sajtószoba Ibsen szobrot avatnak Békéscsabán

Ibsen szobrot avatnak Békéscsabán

E-mail Nyomtatás PDF

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Ibsen szobrát avatja
2010.szeptember 23-án, csütörtökön, 16.00 órakor,
az Ibsen ház átadása és megtekintése után Békéscsabán (Ibsen ház - Békés Megyei Művészeti és Oktatási Központ 5600 Békéscsaba, Andrássys út 3. sz.)
Prókai Gábor művészettörténész, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti lektorátus osztályvezetője Siri Ellen Slettner,
a Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Farkas Zoltán
a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, valamint az ünneplő közönség jelenlétében.


Tőmondatban egy életmű

Mihály Gábor olyan plasztikai eszközökkel idézte meg Henrik Johan Ibsen karakterét, amely a kritikus szellem, a mindennapi jelenségek mögött a lényeget látó gondolkodó, a moralista, az író, a drámai részleteket egésszé szervező színházi ember személyiségének lényegét ragadja meg. A mintázás finom elemei, a ráncok, a szemüveg drótja, a szakáll bozontja olyan tömör erővel mutatja őt, hogy szinte az egyetemes emberi műveltség monumentális jelképévé lényegül minden, ami személyes, ami bensőséges. A bravúr a költészet felől közelíthető: az érzékenység, a gondolatiság a szobrászat nyelvén válik érvényessé.          

Mihály Gábor Ibsen szobra „egészalakos” mellszobor, amely úgy válik monumentálissá, hogy a szépséges lilás-rózsaszín erezetű gránittalapzat belesimul, szervesen beleépül a mellszobor bronzöntvényébe. A finoman elvékonyított, karcsú talapzat nem tartja a szobrot, hanem része a szobornak, miközben a kényszer szülte megoldás, miszerint a főbejárat kapualjában nem foglalhat el túl nagy helyet az emlékmű, erénnyé válik. Azt kell észrevennünk, ami szinte szerényen háttérbe húzódva utat ad nekünk, az emberi nagyságot.

Henrik Johan Ibsen (Skien, 1828. március 20 - Christiania,1906.május 23.)

(tudnivalók:  06-20-9-555-676)

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 22. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 136 vendég böngészi