Főoldal Egyházak Az SZDSZ tovább feszíti a húrt egyházügyben

Az SZDSZ tovább feszíti a húrt egyházügyben

E-mail Nyomtatás PDF
A személyi jövedelemadóból felajánlható kétszer egy százalék összevonását kezdeményezi az SZDSZ a hitételi támogatás távlati kiváltása érdekében - jelentette ki Fodor Gábor Egerben.
A személyi jövedelemadóból felajánlható kétszer egy százalék összevonását kezdeményezi az SZDSZ a hitételi támogatás távlati kiváltása érdekében - jelentette ki Fodor Gábor Egerben. Eszerint az állampolgárok szabadon dönthetnének arról, hogy adójuk mindkét százalékát egy egyház javára, vagy esetleg egy civil szervezet javára ajánlják fel - közölte az SZDSZ ügyvivõje.

Hozzátette: pártja várhatóan a költségvetési vita során terjeszti be az erre vonatkozó módosító javaslatát. A politikus szerint az államot és az egyházat nem csak politikailag, hanem gazdaságilag is szét kell választani Magyarországon, amihez az úgynevezett hitéleti támogatás felszámolása szükséges.

Mint mondta, az SZDSZ úgy gondolja: az a kívánatos, ha a hívek tartják el az egyházakat. Ennek egyik hatékony eszköze lehet a kétszer egy százalékos felajánlás választható összevonása. Ez az egyházaknak és a híveknek is érdeke volna, hiszen az egyházak nem lennének anyagilag kiszolgáltatva a mindenkori kormányzatnak - hangsúlyozta a politikus.

Ugyanakkor, amennyiben egy egyház közszolgáltatást lát el, vagyis ha múzeumot, oktatási, vagy egészségügyi intézményt mûködtet, ugyan olyan normatív állami támogatást kell kapnia, mint például az önkormányzatoknak - fûzte hozzá.

Arról is szólt, hogy az SZDSZ szerint Magyarországnak szigorúan kell tartania magát az euró bevezetésének 2010-es dátumához, mert ez a költségvetés egyensúlyának megteremtésére, a kiadáscsökkentõ reformok bevezetésére sarkalló eszköz.

Fodor Gábor rról is beszélt, hogy radikálisan, mintegy 50 százalékkal csökkentené átlagban az önkormányzati képviselõk számát az SZDSZ, amely az ezt tartalmazó törvényjavaslatát pénteken benyújtotta az Országgyûlésnek Az SZDSZ ügyvivõje elmondta: megítélésük szerint túlságosan sokan ülnek a települési önkormányzatok közgyûléseiben, ezért kezdeményezik az 1990. évi LXIV. törvény módosítását. A képviselõ közlése szerint a 600 lakos alatti településeken négy, a 2000 lakosú községekben pedig hat önkormányzati képviselõ elég lenne az ügyek vitelére, míg az ötezer lakosú településeken nyolc, a tízezer lakosúak esetében tíz képviselõ ülhetne a padsorokban.




Módosítás dátuma: 2005. november 27. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 236 vendég böngészi