Főoldal Kárpát-medence Ünnepel a nagy szlovák koalíció Nyitrán

Ünnepel a nagy szlovák koalíció Nyitrán

E-mail Nyomtatás PDF
Urna, gyertyafény, a szavazóhelyiségekben síri csend.

 Urna, gyertyafény, a szavazóhelyiségekben síri csend. Most igazán helytálló az elhasznált tudósítói szófordulat – zavartalanul zajlottak a választások. A választók alig zavarták a választási bizottságok tagjait. Besztercebánya környékén több faluban áramkiadás volt, ott gyertyafénynél voksolt néhány elszánt polgár.



Minden megyében lesz második forduló; Szigeti László Milan Belicával mérkõzik meg


Szigeti László megyefõnökjelölt bekerült a második fordulóba, ott a HZDS és a nemzeti pártok által támogatott Milan Belica eddigi megyefõnök lesz az ellenfele. Belica már az elsõ fordulóban megszerezte a szavazatok több mint negyven százalékát. A nagy szlovák koalíciónak Nyitrán bejött a számítása, az 52 helybõl 34-et szerzett meg, szemben az MKP 17 helyével. A magyar párt elveszítette az egész Lévai járást, igaz, ha megismétli négy évvel ezelõtti eredményét, akkor is csak egy képviselõt tudott volna bejuttatni. Az Érsekújvári járásban – ahol aránylag magas volt a részvétel – 11-bõl öt képviselõ jutott az MKP-nak, ám ha a párt megtartja négy évvel ezelõtti szavazóit, most is minden hely az övé lett volna. Komáromban és Vágsellyén viszont mindent vitt a magyar párt.


Nagyszombatban a HZDS-es Tibor Miku1 lesz az elsõ fordulóban gyõztes Jozef Klokner (SDKÚ– KDH–DS) ellenfele. Ez utóbbit az MKP is támogatta. Galántán eggyel több helyet, hetet szerzett az MKP, mint négy éve, Dunaszerdahelyen most is nyolcat. Ám míg négy éve Dunaszerdahelyen 20–22 ezer, Galántán pedig 9–10 ezer karikát kaptak a bejutó magyar jelöltek, most az elõbbiben 6–7 ezret, utóbbiban pedig mintegy 4 ezret.


Pozsonyban most nem sikerült az elsõ körben megyefõnöki pozícióba jutnia Yubo Romannak (ANO–MKP–DS–SDKÚ–SZS), sõt a függetlenként indult, de a Smer, a HZD és az SF támogatását is élvezõ Vladimír Bajan több szavazatot kapott. A megyei önkormányzatban azonban jelentõs többsége lesz a Romant támogató jobboldali koalíciónak: az 50-bõl 27 helyet szerzett meg, ebbõl öt az MKP-é.


Besztercebányán alaposan megváltoztak az eredmények a négy évvel ezelõttihez képest. Az MKP az eddigi 15 helyett 8-at szerzett, de a HZDS is veszített, jelentõsen javított viszont a Smer. Valószínûleg ebben a megyében lesz a legsokszínûbb önkormányzat. Itt a második fordulóba az eddigi elnök, a baloldal, a nemzetiek és a KDH által is támogatott Milan Murga1, valamint az SDKÚ parlamenti képviselõje, Jozef Miku1 jutott. Csúsz Péter (MKP) harmadik lett.


Kassa városában egyetlen MKP-snak sem sikerült bejutnia, míg Kassa-vidék járásban a nyolcból csupán egy hely jutott más pártnak. Ugyanez történt a Rozsnyói járásban, igaz, ott öt mandátumból. Tõketerebesen viszont nyolcból csupán két helyet szerzett az MKP. Óriási vereséget szenvedett a HZDS: itt csupán egyetlen megyei képviselõje lesz. A megyefõnök-választás második fordulójába a két legesélyesebb, Zdenko Trebuµa fõpolgármester és Rudolf Bauer eddigi elnök került. Az MKP jelöltje, Múdra Rozália a negyedik legtöbb szavazatot kapta.


Zsolna megyében meglepõen jól szerepelt az SDKÚ–KDH–DS koalíció, elvitték a voksok felét. Noha Ján Slota zsolnai polgármester bekerült a megyei önkormányzatba, a nemzetiek Smerrel alkotott koalíciója Zsolna városában megsemmisítõ vereséget szenvedett. December 10-én a többek között az SNS és a Smer által támogatott Jozef Blanár és a HZDS jelöltje, a jelenlegi megyefõnök, Jozef Tareák mérkõzik meg. Trencsénben ugyanezek a pártok állnak a két állva maradt jelölt, Miroslav Chovanec és Pavol Sedláeek mögött. A megyei önkormányzat azonban nem lesz egyszínû, mint az négy éve történt, amikor a HZDS mindent vitt. Most a megyében több szavazatot szerzett a Smer. Eperjesen óriási meglepetésre tarolt az SDKÚ–KDH–DS koalíció, negyven helyet szerzett a 62-bõl. A megyefõnöki pozícióért Peter Chudík (HZD–SNS–Smer) és Peter Hru1ka (DS–KDH–SDKÚ) maradt versenyben.


Tegnap délután szinte mindegyik párt gyõztesnek hirdette magát a voksolás után. Talán a HZDS volt az egyetlen, amely beismerte csalódottságát.. (ú)



Módosítás dátuma: 2005. november 28. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 142 vendég böngészi