Főoldal Kárpát-medence Tüntetés helyett posztolás

Tüntetés helyett posztolás

E-mail Nyomtatás PDF
Már az EP is foglalkozik a belügy és a rendõrszakszervezet harcával
A javaslatot az ellenzéki szlovák pártok néhány EP-képviselõje terjesztette be, mivel Vladimír Palko belügyminiszter Miroslav Litva, a rendõrszakszervezetek elnökének leváltásával megsértette a szakszervezetek jogait.

 Már az EP is foglalkozik a belügy és a rendõrszakszervezet harcával
A javaslatot az ellenzéki szlovák pártok néhány EP-képviselõje terjesztette be, mivel Vladimír Palko belügyminiszter Miroslav Litva, a rendõrszakszervezetek elnökének leváltásával megsértette a szakszervezetek jogait. Az EP megvizsgálja, a belügy megsértette-e a rendõrök tömörüléshez való jogát.
Antoch Kulich szerint a hétvégi közúti ellenõrzésnek semmi köze a tüntetéshez, már rég betervezték. Holnap délután kettõtõl éjfélig tart, majd szombaton este tíztõl vasárnap hajnali négyig folytatódik. „A Héja akciók eddig szombaton is zajlottak. De egy rendõrt sem akarunk akadályozni abban, hogy részt vegyen a tüntetésen” – mondta lapunknak Vladimír Gemela, a rendõr-fõkapitányság sajtóosztályának munkatársa. Litva szerint ez nem igaz. „A holnapi és a vasárnapi ellenõrzés miatt az ország távolabbi városaiból egyszerûen nem tudnak eljönni a rendõrök Pozsonyba, mert nem tudnak idõben visszatérni” – mondta.
A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) természetesen támogatja a rendõröket. „A belügyminiszter minden olyan tüntetés hátterében, melybe a szakszervezetek is bekapcsolódnak, politikai nyomást lát. Ezt elutasítjuk. Litva leváltásával túllõtt a célon” – jelentette ki Ivan Saktor, a KOZ elnöke. Saktor szerint a belügyminiszter a napokban levélben szólította fel a rendõröket, hogy ne vegyenek részt a tüntetésen, Palko ezt is cáfolta.
„Minden polgárnak, beleértve a rendõröket, joga van a gyülekezésre. Szabadon kinyilváníthatják véleményüket szociális helyzetükrõl. Elutasítjuk azonban az utóbbi tüntetésen történteket, a transzparenseken olvasható feliratokat, a kormány lemondásának követelését” – tette hozzá lapunknak Boris A3altovie, a belügyminisztérium szóvivõje. (dem, s)
Eljárás indult a transzparens miatt
Az október 25-i tüntetés után belsõ vizsgálat indult a képen látható transzparenst tartó rendõr ellen. A belügyminisztérium szerint az alvilággal való együttmûködéssel fenyegetõzik, aki azt hirdeti: „Ha nem fizet az állam, örömmel megfizet a maffia”.

Módosítás dátuma: 2005. december 01. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 226 vendég böngészi