Főoldal Sajtószemle Iráni beruházásokról tárgyaltak Tiszavasváriban (barikad.hu)

Iráni beruházásokról tárgyaltak Tiszavasváriban (barikad.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2010, december 14 - Testvérvárosi szövetséget köt egy iráni várossal Tiszavasvári, amely a közeljövőben több nagy volumenű üzleti beruházás helyszíne lehet – erről állapodott meg a mai napon Dr. Fülöp Erik polgármester, Vona Gábor pártelnök és Dr. Saeed Banihashemi iráni nagykövet. Testvérvárosi szövetséget köt egy iráni várossal Tiszavasvári, amely a közeljövőben több nagy volumenű üzleti beruházás helyszíne lehet – erről állapodott meg a mai napon Dr. Fülöp Erik polgármester, Vona Gábor pártelnök és Dr. Saeed Banihashemi iráni nagykövet.
Városbejárással egybekötött háromoldalú tárgyalásokat folytatott ma délután Tiszavasváriban a Jobbik részéről Vona Gábor pártelnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes; a a helyi vezetés képviseletében Dr. Fülöp Erik polgármester és Császár József alpolgármester; az iráni delegáció felől pedig  Dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi Irán budapesti nagykövete, illetve Dr. Jahromi Afi és Zakeri Hossein tanácsosok. A Polgármesteri Hivatalban kezdődő megbeszélésen a felek a kölcsönös érdekek mentén történő gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok erősítését jelölték meg elsődleges célként, amelynek egyik lehetséges formája a testvérvárosi kapcsolat, illetve az alig egy hónapja életre hívott Interparlamentáris Unió Magyar-Perzsa Baráti Tagozata lehet.
Az iráni delegáció elsősorban Tiszavasvári és a régió mezőgazdasági és feldolgozóipari kapacitására volt kíváncsi, mint elmondták, leginkább baromfiimportban lennének érdekeltek, illetve Iránnak számos olyan mezőgazdasági terméke van (pl. szárazgyümölcsök, pisztácia, mazsola, gránátalma, sáfrány), amelyek Mo-on nem teremnek. Fülöp Erik kifejtette, Tiszavasvári minden adottsággal rendelkezik, amely nagy mennyiségű baromfi-, illetve zöldség-gyümölcs exportot tesz lehetővé. A polgármester szerint az előző városvezetéssel szemben az új önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság fejlesztésére (fóliasátrak, üvegházak létesítése), vágóhídja pedig a környék helyi termelőinek és vállalkozóinak bevonásával jóval nagyobb kapacitással tudna működni, ha a politika lehetőséget teremteni a piacbővítésre. Fülöp Erik emellett kiemelte a város nagy múltra visszatekintő gyógyszergyárát, amely egykor több ezer embernek adott munkát – ezt azóta privatizálták és jelenleg indiai tulajdonosa van. Tiszavasváriban található ezenkívül Kelet-Magyarország egyik legjobb minőségű gyógyvízforrása, ezért – és a gyógyturizmus felfutása miatt – a találkozón egy wellness szálloda építése, valamint egyéb épületipari beruházások is szóba kerültek. A húsexport és gyógyturizmus mellett az iráni küldöttséget a hamarosan Tiszavasváriba települő, európai mértékkel is nagy méretűnek számító vasúti gyár érdekelte, a használaton kívüli egykori csokoládé gyár hasznosítására pedig felmerült a gyümölcsaszalás és csomagolás, amelyhez az alapanyagokat magyar termelők és iráni import szolgáltatná.
A találkozón szóba került az Iránt sújtó embargó is, amelyet a nagyhatalmak ügyesen kijátszanak, megtiltva a kis országoknak a kereskedést, saját maguk zsebelve be így a hasznot. Gyöngyösi Márton példaként említette, hogy Németország Magyarországtól veszi meg a mézet, amelyet jelentős felárral „német mézként” csomagolva ad tovább Iránnak. Magyarország agrárstratégiai érdeke e folyamat megfordítása és a közvetítő országok kiiktatásával a minél fejlettebb kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok kialakítása. Tiszavasvári mintavárosként állhat e kezdeményezés élére, jelenleg ugyanis csak Jászberénynek van testvérvárosi kapcsolata Iránnal.
Az egyeztetés végén az iráni nagykövet a Magyarországon példátlanul szigorú vízumkiadást nehezményezte, mint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fő kerékkötőjét. Mint elmondta, egy üzletember barátja 3 millió dollár értékben ruházott volna be Magyarországon, ennek ellenére több hónapos huzavonával csak egy évre hosszabbították meg az itt-tartózkodását.
A hivatalos egyeztetés után a résztvevők a Kabay Jánosról (a morfin feltalálója) elnevezett általános iskolában találkoztak az intézmény vezetőivel és a diákokkal. Halász László igazgató elmondta, az iskola – közel 600 gyerekkel és 97 pedagógussal – a módszertani fejlesztések regionális központjaként működik, az új városvezetés pedig kiemelt figyelmet szentel az alap- és középfokú oktatásnak. Saeed Banihashemi nagykövet felajánlotta a segítségét az iskola tanárainak és diák csoportjainak egy iráni tanárképző iskolába utazáshoz és a magyar-iráni cserekapcsolatok erősítéséhez. Vona Gábor pártelnök a Jobbik nevében mintegy 150 iskolatáskát ajándékozott a gyerekeknek, az iskola vezetésére bízva ezek elosztását.
Halász László elmondta, a táskákat karácsony előtt fogják szétosztani a rászoruló gyerekek között. A látogatás végén Vona Gábor és Saeed Banihashemi egy-egy diákok által készített ajándék festményt kapott az iskola tanulóitól.
A városlátogatás utolsó állomása a Vasvári Pál Szakközépiskola volt, ahol a résztvevőket Szabó Zoltán igazgató vezette körbe, megmutatva a pályázati pénzből felszerelt számítástechnikai és műszaki termeket. Az igazgató elmondta, az iskolában piacképes szakmákat oktatnak, és eddig is több országgal (pl. Németország, Hollandia) létesítettek cserekapcsolatokat, küldenek és fogadnak is diákokat. Az iskolalátogatás a Tiszavasvári Városi Televízió nagykövettel készített interjújával zárult.
A találkozó végén Fülöp Erik polgármester a barikad.hu kérdésére elmondta, nagyon örül a kapcsolatfelvételnek, és bízik benne, hogy a közeljövőben konkrét beruházások is történnek majd. Mint mondta, Vasvári és környéke őstermelőinek, mezőgazdasági vállalkozóinak és az egész – beszűkült piacoktól, illetve rablóprivatizációtól sújtott – agráriumának csak a Jobbik programjában megfogalmazott keleti nyitás gazdaságpolitikája jelenthet alternatívát.
Bencsik János

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 194 vendég böngészi