Főoldal film Árverezik Hollywoodot

Árverezik Hollywoodot

E-mail Nyomtatás PDF
Az eladó legalább 200 ezer dolláros bevételre számít
Los Angeles.

 Az eladó legalább 200 ezer dolláros bevételre számít
Los Angeles. Egy amerikai gyûjtõ internetes árverésre bocsátotta a HOLLYWOOD felirat óriási betûit, s a vasárnap 1 centért indult licit már elérte a 82 ezer dollárt, de az eladó legalább 200 ezer dolláros bevételre számít. Az óriásbetûket 1923-ban állították fel Los Angeles filmnegyede fölött a hegyoldalon és 1978-ban, miután a régi betûk tönkrementek, azonos nagyságú újakkal cserélték fel. A licitre a kiselejtezett eredeti betûk kerültek. Dan Bliss, a gyûjtõ különben 2003-ban vásárolta meg a betûket, pontosabban azt, ami belõlük megmaradt – az elõzõ tulajdonos ugyanis egyes betûket feldarabolt és a darabkákat akarta egyenként 5–800 dollárért eladni, Bliss viszont az egész anyagot együtt árverezi.
Az 500 méter magasban felállított, egyenként 13,7 méter magas és 11 méter széles betûkbõl álló, messzirõl látható HOLLYWOOD felirat egyike a világ legismertebb szimbólumainak.
Eredetileg egy ingatlanfejlesztési terv reklámozására szolgáltak, Hollywoodland lakásainak eladására. A háború után a 4 utolsó betût lebontották, maradt a HOLLYWOOD szó, egyre rosszabb állapotban. A showbusiness sztárjai, köztük Alice Cooper hard-rock énekes és Gene Autry, az „éneklõ cowboy“ 1978-ban finanszírozták a régi felirat pótlását új óriásbetûkkel – egyébként november eleje óta már az újakat is restaurálják.
Módosítás dátuma: 2005. december 04. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 146 vendég böngészi