Főoldal Sajtószemle Bogár László: "Az élet helyet cserél a halállal" (InfoRádió - barikad.hu)

Bogár László: "Az élet helyet cserél a halállal" (InfoRádió - barikad.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. január 20. - A magyar társadalom jövőjét leginkább a demográfiai gondok veszélyeztetik - mondta az InfoRádiónak Bogár László. Az ötvenes években kétszer annyian születtek, mint amennyien meghaltak - idézte fel a közgazdász. A magyar társadalom jövőjét leginkább a demográfiai gondok veszélyeztetik - mondta az InfoRádiónak Bogár László. Az ötvenes években kétszer annyian születtek, mint amennyien meghaltak - idézte fel a közgazdász. A szakember szerint azonban 2020-ra ez az arány megfordulhat.

A magyar társadalom a fenntarthatatlanság számos súlyos tünetét mutatja, a legsúlyosabb a demográfiai fenntarthatatlanság -szögezte le Bogár László. A közelmúlt, illetve a közeljövő táradalmi folyamatait a közgazdász úgy foglalta össze:  1950 és 2025 között „helyet cserél az élet és a halál”.

Ha egy társadalommal egy ilyen dráma megtörténhet, akkor a közösségnek mélyen és felelősségteljesen kellene elgondolkodnia a fenntarthatóságon, azon, hogy vajon jól rendezi-e be saját létét - vélekedik a tudós.

Bogár László felidézte egy amerikai szakember szállóigéjét,  amely szerint a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló. Ahol tért hódít a piaci gondolkodás, azokban a társadalmakban a legszentebb dolog, vagyis az új élet létrehozása is piaci tranzakcióvá válik - mutatott rá.

A közgazdász szerint a nyugatias modernitás számára a hedonizáló életforma válik az uralkodóvá, és ebbe nem fér bele a gyerekvállalás, a következő generáció.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 112 vendég böngészi